KV21 – Debat: Frivillige foreninger kan tage et socialt ansvar

30. oktober 2021 KV21

Byrådskandidat Karen Mølbæk, Socialdemokratiet, skriver:

De mange små lokalsamfund i kommunen har et rigt foreningsliv. Det er muligt, fordi der er faciliteter til at dyrke idræt i form af haller og boldbaner. Desuden er der spejderhytter og lokaler, hvor man kan forsamle sig i lokalsamfundet.

Fællesskab er et nøgleord i foreningslivet, ligesom vi ved at mødes i foreningerne om en aktivitet får et tilhørsforhold til vores lokalsamfund.

Selvom foreningerne beklager sig over, at det er svært at rekruttere frivillige ledere til at gennemføre aktiviteter, er det min klare opfattelse, at foreningerne udgør et ressourcestærkt aktiv, som kommunen bør gå i dialog med, hvis den skal nå ud til udsatte borgere i alle aldre. Deltagelse i en foreningsaktivitet er et redskab, der parallelt med andre indsatser, kan hjælpe den udsatte borger til at mestre sit liv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Målgruppen er mangfoldig og rummer både flygtninge/indvandrere, normalt fungerende unge og unge med særlige behov samt socialt udsatte borgere.

I forhold til målgruppen af unge er der allerede gode erfaringer med at have tilknyttet en skolefritidskoordinator. Socialdemokratiet foreslår derfor, at denne ordning udvides til at omfatte alle overbygningsskoler.

Et andet eksisterende redskab er fritidspasset, som giver gratis adgang til fritidsaktiviteter for økonomisk svagt stillede børn og unge.

Artiklen fortsætter under annoncen

På tilsvarende vis foreslår Socialdemokratiet, at der ansættes fritidskoordinatorer i socialt udsatte boligområder. De kan motivere især unge til at deltage i en foreningsaktivitet.

Jeg er selv foreningsmenneske og instruktør i Midtals Idræts Forenings gymnastikafdeling. Her tænker vi meget på at produktudvikle vores tilbud, så vi kan appellere til nye målgrupper i lokalsamfundet.

Ved at gå i dialog med de kommunale koordinatorer kunne denne indsats måske intensiveres. Herved kunne foreningerne rekruttere flere medlemmer, samtidig med at de tog et socialt medansvar, idet de inkluderer flere udsatte borgere i fællesskabet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle målgrupper kan ikke rummes i samme aktivitet, men foreningerne kunne udbyde hold henvendt til en specifik målgruppe – som CrossGym til unge på 14-18 år. Alternativt kunne man rekruttere et antal udsatte deltagere til de ordinære hold – eksempelvis indvandrer-drenge til U15 foldbold.

Civilsamfundet er en vigtig medspiller, når kommunen skal leve op til sin forpligtelse om at drage omsorg for de udsatte borgere.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2021 Erhverv, Sønderborg

OJ Electronics gennemgang af FNs verdensmål viste overraskende positivt resultat

7. december 2021 Erhverv

OJ Electronics har et ønske om at bidrage til den bæredygtige udvikling. Både lokalt i Sønderborg, men også på det globale marked, hvor virksomheden opererer. Kunder, leverandører og medarbejdere forventer og efterspørger i stigende grad, at virksomheder tager ansvar og deltager i den grønne omstilling. Derfor dykkede QHSE Manager, Margit Søndergaard og en kollega ned […]

Læs mere...