KV21 – Debat: Karen Mølbæk forklarer socialdemokraternes kulturpolitik

27. oktober 2021 KV21

Byrådskandidat Karen Mølbæk, Socialdemokratiet, skriver:

Socialdemokratiet ønsker en kommunal kulturpolitik, der har lighed som omdrejningspunkt. Hvad det betyder, vil jeg udfolde i det følgende.

Som socialdemokrat er en af mine grundlæggende værdier lighed. Det indebærer, at alle borgere skal have lige adgang til kulturtilbud. Det er rimeligt, da alle borgere gennem skatten er med til at finansiere kulturen.

I nogle danske kommuner har man prioriteret, at det skal være gratis at gå på museum. Det er én måde, hvorpå man kan sikre, at økonomi ikke er en barriere, der forhindrer folk i at gøre brug af kulturen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et andet forslag kunne være, at kommunens børn og unge gennem aktiviteter, der finder sted i skoletiden, stifter bekendtskab med kunst og kultur. Det kan være i form af skolekoncerter, bogklubber eller særligt tilrettelagte besøg på det lokale museum. Mange danske museer er meget dygtige til museumspædagogik og lader udstillingsgenstande gå i dialog med publikum. Det fremmer forståelsen og øger kendskabet til vores kulturarv. Også i børnehaven hænger kultur og læring sammen. Sang i børnehaven øger fx barnets kendskab til den danske sangskat og musikkultur, men det styrker også sprogudviklingen og giver personlige kompetencer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kunst kan – ligesom velfungerende velfærdsinstitutioner – medvirke til at bryde den negative sociale arv ved at åbne børn og unges øjne for en anden virkelighed end deres egen. Hvis ikke der er bøger i hjemmet, kan den gratis og nemme adgang til folkebiblioteket i lokalsamfundet give børn glæden ved at læse.

Jeg mener også, at den kunst og kultur, der støttes af det offentlige, har en forpligtelse til at opsøge folk og gøre sig så let tilgængelig som muligt. I genforeningsåret oplevede vi genforeningsbusser fra Museum Sønderjylland, der kørte udstillinger ud til de skoleklasser, der mod betaling ønskede det. Jeg hilser initiativet særdeles velkomment og ønsker mig mere af det samme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kunsten kan også komme til folk ved simpelthen at været tilgængelig i det offentlige rum og på kommunens institutioner. Skiftende kunstudstillinger på plejehjem, i sundhedscentre og på folkeskoler ville således bringe kunsten ud til en bred målgruppe af borgere.

Lighed i kulturpolitisk forstand betyder for mig ikke, at kunsten nødvendigvis skal give folk, hvad de forventer eller finder behageligt at se eller høre på. Den må gerne provokere og opdrage brugerne – det er netop en del af dens funktion at åbne vores øjne for nye måder at se tingene på. Men den skal ikke gemme sig i et elfenbenstårn, men være, hvor folk er.

Artiklen fortsætter under annoncen

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder på SønderborgNYT TV her.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2021 COVID-19, Sønderborg

Antallet af Corona-smittede igen over 300

7. december 2021 COVID-19

Gennem den seneste uge er der 14.075 personer i Sønderborg, som har fået en pcr-test og de 323 af dem er testet positive. Det viser tal fra Statens Serum Institut. “I lyset af den generelle smitteudvikling i Danmark lige nu skal vi ikke gøre os de store forhåbninger om, at smitten falder betydeligt i de […]

Læs mere...