KV21 – Debat: Konservative slår et slag for højteknologisk landbrug

9. november 2021 KV21

Kandidaterne fra Konservative skriver:

ProjectZero er et stort plus for Sønderborg. Det er et flagskib, der kan vises frem nationalt og internationalt. Og hvis vi ikke tæller dobbelt som Københavns kommune har gjort, så når vi med sandsynlighed CO2 neutralitet i 2029. Men ProjectZeros fokus har været på CO2 og energisystemet, det vil sige el, opvarmning og transport. Desværre er det ikke hele vores udledning. Fra markerne afdamper der lattergas, når der spredes kunstgødning og dyrenes fordøjelse udleder metan.

Artiklen fortsætter under annoncen

Da vi er en kommune med et omfattende landbrug som vi gerne skal have skånsomt igennem klimaomstillingen, mener vi i det Konservative Folkeparti i Sønderborg, at vi skal have gjort noget ved området. Vi har 250-300 landbrug der har brug for nye produktionsmetoder med mindre udledning af klimagasser. Det kunne evt. foregå i regi af et nyt udvidet ProjectZero 2.0.

Mange af de udfordringer som landbruget står over for mangler en løsning i dag. Derfor kan kommunen løse et af dens andre problemer, det faldende befolkningstal, ved at få udvidet vores universitet med et tema omkring højteknologisk landbrug. ProjectZeros opgave her vil være at efterspørge forskningen og hjælpe den i gang på universitetet og efterfølgende at formidle resultaterne til landbruget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et muligt forsknings- og undervisningsområde er vertikalt landbrug, hvor afgrøderne vokser i haller med kunstig belysning, nøje tilpasset næring og uden bakterier. Med den type landbrug kan man erstatte nogle af markerne med haller der fylder meget mindre også lave skovrejsning på de ledige marker.

Det giver mere natur, ingen spredning af giftstoffer som truer grundvandet, mindre spredning af næringsstoffer der giver iltsvind i havene omkring Als og det giver arbejdspladser. Man kunne alternativt lægge forskningen tæt op ad de eksisterende ingeniøruddannelser og arbejde med kunstig intelligens, droner og mark robotter.

Artiklen fortsætter under annoncen

De lette robotter kan dyrke jordene på en anden måde og med en nøje overvågning af den enkelte plante kan man optimere spredningen af næringsstoffer og sprøjtemidler.

Klimaomstillingen og landbruget er stort set en hvid plet på forskningsområdet. Der er med sikkerhed meget viden, der let kan findes og udnyttes. Resultaterne vil selvfølgeligt kunne bruges over hele verden. Derfor er der et stort potentiale i at befordre denne forskning og det vil give nye virksomheder og arbejdspladser.

Lad os komme i gang – vi skal hele vejen til klimagas-neutralitet.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. november 2021 Erhverv, Sønderborg

Sønderborg Vinen 2022 er med Tour de France-inspireret etiket

27. november 2021 Erhverv

Lørdag formiddag blev Sønderborg Vinen 2022 afsløret og det foregik helt efter traditionen med musik fra Sønderborg Garden og Ringriderfestens heroldere var også en del af festligheden, som foregik på Rådhuset. “Årets Sønderborgvin er udvalgt blandt 34 vine og det er medlemmer fra Ringriderkomiteen, der sammen med Wohlenberg, har smagt sig frem til den, som […]

Læs mere...