KV21- Debat: Konservatives spidskandidat er liberalist

6. september 2021 KV21

Spidskandidat Jørgen Jørgensen, SF skriver:

De konservatives grand old man, tidligere statsminister Poul Schlüter, mente. at ideologi var noget bras. Men partiets spidskandidat til kommunalvalget her i Sønderborg, Jesper Højmark Esbensen, er tilsyneladende af en anden mening. Han vil gerne diskutere ideologi. Hvilket må siges at være ret så fornuftigt, fordi diskussionen så bliver om, hvordan man gerne ser samfundet indrettet, og på hvilke værdier.

I et debat indlæg har spidskandidaten indviet os i, hvordan han se samfundet, og specifikt ældrepolitikken i Sønderborg indrette. For ham er individets ‘frie valg’ og ‘markedskræfterne’ løsningen på det meste i ældreplejen, såvel som i den offentlige sektor generelt. Fordi, som Jesper Højmark Esbensen skriver, så giver markedskræfterne…’flere, bedre, og billigere produkter og det med et mindre forbrug af ressourcer’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med disse udsagn skulle man tro, at Jesper Højmark Esbensen er liberalist og ikke konservativ. Når pengene skal følge borgeren, som med checken i hånden – og sit frie valg – kan vælge sin leverandør af hjemmehjælp, bliver den politiske borger til en økonomisk forbruger. Dermed afskaffes det politiske demokrati og det erstattes af markedet.

Liberalismen i sin rene form, som bygger på det frie individs frie valg på et frit marked, er demokratiets modsætning. Sat på spidsen bliver demokratiets stemmeseddel afløst af markedets pengeseddel. Med den sikre konsekvens at uligheden stiger. Men det er jo også i orden efter Jesper Højmark Esbensens mening.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med de ideologiske holdninger er Jesper Højmark Esbensen liberalist, men ikke konservativ. Meget kan man sige om konservatismen, at den vil bevare for at forandre, at den bygger på Gud, konge og fædreland, men den bygger i sin klassiske udgave også på fællesskabet.

Det synes den konservative spidskandidat helt at have glemt, i sin leflen for liberalismen. Med Poul Schlüters ord, ’er han nok ikke så konservativ, at det gør noget’.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
3. juni 2023 Sønderborg, Debat

Debat: Avnbøløsten-borgerne holder Venstres byrådsgruppe op på vindmølle-løfter

3. juni 2023 Sønderborg

I onsdags var der mødt adskillige mennesker fra Avnbøløsten op ved Rådhuset, hvor de demonstrerede imod Byrådets planer om, der skal stilles vindmøller op i deres lokalområde. I Byrådssalen fik de lov til at stille et spørgsmål til Byrådet – og spurgte om Venstre og Socialdemokratiet havde tænkt sig at holde deres løfter. Svaret de […]

Læs mere...