KV21 – Debat: Vi lærere vil kunne sige vi er stolte af vores job

8. november 2021 KV21

Byrådskandidat Charlotte Grau, Socialdemokratiet, skriver:

”Jeg gider simpelthen ikke at høre, hvor dårlige vi er, og at vi altid har ferie”, sagde en lærerkollega engang til mig.

”Spørger nogen, så svarer jeg: Jeg er gartner”.

Sådan skal det ikke være. Vi lærere skal alle med stolthed kunne sige:

”Jeg er professionel lærer og jeg elsker mit job”.

Hvad spiller ind for, at vi kan nå dertil?

Vi skal lytte til hinanden, vi skal kommunikere og vi skal turde tage valg og stå ved konsekvenserne. Det kræver tid! Tid til forberedelse, både til undervisning og til møder. Tid til at planlægge, hvad hver enkelt elev skal lære, og hvordan vi evaluerer det.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor er jeg glad for at arbejde i en visionær kommune, hvor man i fællesskab – skoleledere, lærere og forvaltningen har lavet en lokal arbejdstidsaftale der, som én af de første lokale arbejdstidsaftaler i landet, sætter tid på forberedelse.

Den betyder, at vi har tid på alle opgaver, som tæller over 60 timer om året. Det betyder, at vi nu som lærere har tid til at udvikle den professionelle lærer – lytte, kommunikere, skabe tryghed, drage konsekvenser.

I valgkampen hører jeg ofte, at folkeskolerne skal have mere frihed… Men meget sjældent noget konkret

Artiklen fortsætter under annoncen

om, hvad det betyder?

De restriktioner, som særligt har begrænset vores handlefrihed og slugt vores tid, er ikke opstillet af Sønderborg Kommune, de er opstillet fra Christiansborg, i et stigende ønske om at kontrollere folkets skole mere og mere.

I Sønderborg Kommune skal vi arbejde hen i mod ikke at trække ’projekter’ ned ovenfra- ’top down’. Vi  skal blive endnu bedre til i højere grad at give plads til at ideerne kommer nede fra – ’Bottom up’.

Nede fra den enkelte klasse, årgang, afdeling eller skole. Vi er på vej ved for eksempel ikke at tvinge ’profilskoler’ ned over skolerne, så som rullende skolestart og NEST-klasser. Men der vil altid være nogle ’projekter’ som kommer ’top down’ og antallet af dem skal vi reducere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi har et fælles ansvar for at løfte vores folkeskole, både iorhold til trivsel og faglighed, det ansvar oplever jeg et godt samarbejde omkring mellem DLF, forvaltning, politikere og skolerne. En helt afgørende forudsætning for trivsel og faglighed er, at lærerne trives og har tid til opgaverne.

Jeg vil slutte, hvor jeg startede – med fortællingen om den dårlige lærer, som altid har ferie. Et levn fra dengang lærere også kunne have et andet job eller et lille landbrug ved siden af, et levn fortiden som fortsat ødelægger fortællingen om ’den professionelle lærer’: Vi arbejder 42 timer om ugen i gennemsnit, vi har fem ugers ferie i Sønderborg Kommune – tre uger i sommerferien plus efterårsferien og vinterferien.

Ud af de 42 timer, underviser en almindelig lærer ca. 19 timer. I Sønderborg har vi en forberedelsesfaktor som giver den almindelige lærer ca. 11 timer til forberedelse. De sidste 11 timer går til gårdvagter, mails, telefonopkald til forældre, AULA, møder med fx uddannelsesvejleder, PPR, forældre og kolleger- og  forberedelse til dem.

Hvem har lyst til at møde en uforberedt lærer til for eksempel en skole-hjemsamtale?

Jeg er lærer i folkeskolen i Sønderborg kommune- og jeg er stolt af det arbejde, vi yder, og den forskel vi gør hver eneste dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. november 2021 Erhverv, Sønderborg

Sønderborg Vinen 2022 er med Tour de France-inspireret etiket

27. november 2021 Erhverv

Lørdag formiddag blev Sønderborg Vinen 2022 afsløret og det foregik helt efter traditionen med musik fra Sønderborg Garden og Ringriderfestens heroldere var også en del af festligheden, som foregik på Rådhuset. “Årets Sønderborgvin er udvalgt blandt 34 vine og det er medlemmer fra Ringriderkomiteen, der sammen med Wohlenberg, har smagt sig frem til den, som […]

Læs mere...