KV21 – Debatindlæg: Foreningerne er vigtigere end nogensinde

20. september 2021 KV21
Jesper Larsen. Pressefoto
Jesper Larsen. Pressefoto

Byrådsmedlem Jesper Larsen, Socialdemokratiet, skriver: 

Idræts- og foreningsliv er vigtigere for Sønderborg Kommune end nogensinde, da det kan spille en nøglerolle i forhold til at genskabe den fysiske og mentale trivsel blandt kommunens borgere. Efter en lang periode med nedlukninger er samfundet så småt ved at åbne op igen. Desværre står vi tilbage med et svækket idræts- og foreningsliv.

Kommunens foreninger har mistet medlemmer, herunder en del børn og unge. Faktisk helt op til 8 procent af det samlede medlemstal. Det er desværre en landsdækkende tendens, som skal vendes omend det vil tage tid. Det er derfor vigtigt, at kommunen i de kommende år investerer i at genstarte foreningerne og få borgerne og specielt børn og unge tilbage i foreningslivet. Der skal investeres i fællesskaberne som foreningerne skaber. Det er nemlig her man mødes på tværs af alder, køn, etnicitet, uddannelse og livsvilkår i øvrigt.

For at vende tendensen må der bl.a. rides med på bølgen i kølvandet på arrangementer som eksempelvis Royal Run og Nordborg Marathon, som i den grad viser at kommunens borgere gerne vil fællesskab og bevægelse. Ekstraordinære bevillinger fra Sønderborg Kommune og støtteordninger som Sønderborgordningen og Fritidspas hjælper allerede foreningerne økonomisk. Men der er brug for mere fokus på idrætten og foreningerne generelt. Borgerne vil jo gerne idræt og fællesskab.

Eksempelvis må der aktivt arbejdes mere på at skabe flere ‘Åben skole aftaler’ mellem skoler og foreninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foreningerne og idrætten skal mere ind på skolerne, det er jo der børnene er til daglig. Det kan være en vej til at få børn og unge tilbage i foreningerne. Fritidspasset, hvor kommunen kan betale et foreningskontingent for et barn fra en økonomisk trængt familie, kan nytænkes således, at det ikke kun hjælper økonomisk. For nogle familier er det ikke kun økonomien, som holder børnene væk fra foreningerne. Blot det at komme afsted kan være en udfordring, hvorfor en løsning med hjælp til at komme ud ad døren er en god mulighed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ingen er uenige i at foreningslivet er vigtigt og at børn og unge skal tilbage i foreningerne. Derfor skal der mere fokus på netop det i den kommende byrådsperiode.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk