KV21: Handicappede gav byrådskandidaterne indsigt i deres udfordringer

29. oktober 2021 KV21 Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften var der et såkaldt ‘omvendt vælgermøde’ på Knøs Gård i Høruphav og det var Danske Handicaporganisationer, som havde invitereret en række byrådskandidater til et møde, hvor det handlede om at kandidaterne skulle lytte og spørge.

“Nogle handicappede vil fortælle om deres hverdag og de udfordringer, som de møder i samarbejdet med kommunen. Vi skal også høre Finn Rasmussen fra socialpædagogernes forbund og fra Mie Vode Moll, der er regionsformand for socialrådgiverne”, sagde formanden for Danske Handicaporganisationer i Sønderborg, Bente Rey.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den første til at fortælle var Jens Christian Kristensen, som er formand hos Sind i Sønderborg. Han er uddannet snedker og har også et rejselederkursus. Han har aftjent værnepligt, arbejder nu i Rema 1000, hvor han er i skånejob. I 2019 fik han førtidspension og han er ramt af paranoid skizofreni.

“Jeg arbejder 22 timer om ugen og er også lukkeansvarlig. Min drøm er at blive almindeligt ansat”, siger han og opfordrer byrådskandidaterne til at gøre meget mere for at hjælpe mennesker med psykisk handicap i en beskæftigelse, hvor de også kan tjene penge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kirsten Bachmann fra Slesvigsk Parti er både byrådsmedlem og kandidat og hun siger:

“Det er omkring 22 procent af de unge udsatte, som vi ikke får i job eller uddannelse”.

Og til det kunne Jens Christian Kristensen fortælle, det er en rigtig god idé at ‘træne’ de unge en tid hos Ungdommens Røde Kors eller i Røde Kors. Det var den vej han selv fulgte.

Lena er mor til et handicappet barn, som har den sjældne sygdom, der hedder Williamssyndrom og flere andre alvorlige udfordringer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Odense Universitets Hospital lavede en underretning til kommunen, fordi det ville sikre, min datter ville få den hjælp, som der er brug for”, siger Lena, som fortæller, at hendes møde med en socialrådgiver begyndte noget overraskende.

“Hun spurgte mig, om en handicappet kan have et handicappet barn – og så bad jeg om en anden sagsbehandler”.

Gennem tiden var der mange andre udfordringer i samarbejdet med kommunens forvaltning.

“Men via Bente Rey lykkdes det for os at få den hjælp, som der er brug for”, siger Lena.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Lige nu har vi en supergod socialrådgiver og jeg vil opfordre kandidaterne til at sørge for, at der kommer et samarbejde på tværs mellem kommunens fagpersoner”.

Venstres kandidat, Mads Hagen, ved, der er en del, som bruger bisiddere og rådgivere, når de skal til møde på kommunen.

“Hvordan sikrer vi, at det ikke er nødvendigt at have nogen med sig?”

Jeanett har en hjerneskade og er i flexjob på EUC Syd, hvor hun er i køkkenet.

“Jeg kommer i 12’eren og jeg får en times støtte om ugen. Ikke til noget praktisk. Det klarer jeg selv. Men jeg skal have hjælp til møder på sygehuset og på kommunen – og så snakker jeg også med støttepersonen om alt det, de svære tanker”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Målet er at nå dertil, hvor hun trygt kan sige farvel til støttepersonen.

“Og til kandidaterne vil jeg sige, at I skal tænke på, hvor meget der sættes i gang for, at ældre ikke er ensomme i julen. Kan I ikke gøre noget for, at der en forening eller to, som laver jul for ensomme unge”.

“Økonomien på vores område er udhulet og det er skidt, når vi gerne vil give kvalitet i vores indsats”, siger Finn Rasmussen fra Socialpædagogernes fagforening. Her i Sønderborg er der sat flere penge af til området, men antallet af borgere, som har brug for hjælp, det stiger.

“Der sættes sundhedspersonale ind i stedet for socialpædagoger, så borgerne stagnerer og bliver tilskuere til deres eget liv”, siger Finn Rasmussen. Han fortæller, at det samme problem gør sig gældende i alle kommuner.

“KL bad regeringen om fem milliarder kroner til området og de fik ingenting. Og det ser heller ikke ud til, at finanslovsforhandlingerne ændrer noget”.

Mie Vode Moll fra Socialrådgiverne fortæller, at der er krise:

“Vi står i en kritisk situation. Der er tillidskrise. Der er ikke tillid til sagsbehandlerne og heller ikke til at kommunerne vil området”, siger hun.

“Når vi snakker børneinstitutioner er der minimumsnormeringer. Kommunen kan jo prøve at lægge ud, hvor mange sager hver sagsbehandler har og internt skal der holdes øje med, hvor tit socialrådgivere siger op”.

Hun fortalte desuden, at hvis sagsbehandlere har god tid til samtaler med borgerne, så giver det en bedre sagsbehandling.

Kandidaterne fortalte, at de havde fået en god oplevelse ud af at deltage i det omvendte vælgermøde.

“Vi hørte, den gode samtale kan fremme den gode sagsbehandling – og måske skal kommunen giver sagsbehandlerne bedre tid til hver enkelt sag, fordi det vil være godt for borgerne og for kommunen – og det vil give færre klagesager”, siger Venstre-kvinden Vivi Brit Nielsen til SønderborgNYT.

Preben Storm fra Socialdemokratiet har gennem de seneste fire år siddet for bordenden i Socialudvalget, hvor det politiske ansvar for handicapsagerne er placeret, var også til omvendt vælgermøde.

Han siger, det var godt at komme og få nogle input.

“Der kom mange ting på bordet – og der blev fortalt om det, der går godt og om det, der går dårligt”, siger han.

Borgmester Erik Lauritzen var også med til mødet og han sagde til SønderborgNYT, at socialområdet er et område, hvor alle politikere vil det bedste.

“Og her fik vi nogle meget nuancerede fortællinger med flere forskellige vinkler på”, siger borgmesteren.

Bruno Clausen fra Alsisk parti er også positiv, når han skal sige noget om mødet.

“Der kom nogle gode oplæg – og jeg sad og tænkte på, at Handicaprådet skal arbejde på at påvirke politikerne meget mere”.

Dansk Folkepartis Dorthe Mehlberg siger til SønderborgNYT, at det omvendte vælgermøde gjorde, at hun fik flere ting med sig hjem. Det samme sagde Jørgen Jørgensen fra SF.

“Tænk sig hvis Byrådet besluttede sig for at gøre Sønderborg til den mest handicapvenlige kommune i Danmark. Jeg tror det vil gi’ meget mere end at være erhvervsvenlig”, sagde Mads Hagen fra Venstre.

For at gøre alting endnu bedre, så kræver det, at de kandidater, som deltog i vælgermødet bliver valgt – og bliver de det, så kræver det, at de husker aftenen og husker at gøre noget ved tingene.

Du kan SE BILLEDER HER.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder på SønderborgNYT TV her.

29. marts 2024 Sønderborg, Frivillige

Aabenraa Selvhjælp vil hjælpe seksuelt krænkede i Sønderborg

29. marts 2024 Sønderborg

Voksne med senfølger efter seksuel krænkelse i barndommen kæmper med psykiske og/eller fysiske følgereaktioner. De hyppigst forekommende er PTSD, angst, lavt selvværd, tvangsforestillinger, problemer med krop og seksualitet, selvskadende, suicidal eller seksualiseret adfærd, spiseforstyrrelser og stofmisbrug. Ventetiden for at komme i behandling er over to år. Det betyder, at borgerne ikke få hjælp hurtig. Vi […]

Læs mere...