KV21: Opret Science kostgymnasium og EUX i Nordborg

27. oktober 2021 KV21

Der tales i denne tid om muligheden for at oprette en ungdomsuddannelse på Nordals, og det bakker vi fem partier helt op om. Men det må og skal være en uddannelse, der tilfører vores område noget nyt og ekstra, så det ikke bliver et tilbud, der bare flytter elever fra EUC syd og de gymnasiale ungdomsuddannelser i Sønderborg, skriver de blå partier, som er i valgforbund i en pressemeddelelse.

Det er Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Nye Borgerlige.

Derfor foreslår vi, at der oprettes et Science kostgymnasium og EUX i Nordborg, der i samarbejde med fx Nordborg Slots Efterskole, Danfoss Universe, industrivirksomheder, fonde og Syddansk Universitet i Sønderborg. Kostgymnasiet skal være et statsligt selvejende kostgymnasium i Nordborg og have science, naturvidenskab, grøn omstilling og klima som sit fokus. En EUX uddannelse er en kombinationsuddannelse mellem en erhvervsfagliguddannelse og en gymnasial uddannelse. Dvs de unge reelt får to uddannelser i et.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er vigtigt, at vi tænker visionært om, hvordan vi kan styrke Nordals og samtidig udvide uddannelsesmulighederne i området og tiltrække unge talenter fra resten af landet med interesse for science, teknologi og den grønne omstilling, der efterfølgende kan arbejde og videreuddanne sig her i området. Det her er derfor et kinderæg; udvikling på Nordals, unge mennesker, talenter og fremtidige medarbejdere til vores grønne teknologivirksomheder, der med deres løsninger kan gøre en forskel i verden”, siger partiernes spidskandidater.

Artiklen fortsætter under annoncen

Uddannelsen vil skulle have plads til 3-4 klasser på hver årgang (ca. 300 elever) og vil som de øvrige kostgymnasier i Danmark skulle godkendes af Børne- og undervisningsministeriet, og derefter vil der ske en automatisk taxametertildeling pr. elev fra staten gennem den årlige finanslov.

”Hvis regeringen virkelig ønsker en ungdomsuddannelse i Nordborg, så burde det nærmest være en ekspeditionssag at få godkendt i ministeriet. Vi vil derfor opfordre alle øvrige partier, som opstiller til Sønderborg Byråd, til sammen med os at få sendt en henvendelse afsted til regeringen med det samme, sådan at der kan gives et positivt tilsagn. Det tilsagn vil vi så i fællesskab kunne arbejde videre ud fra, sammen med alle de lokale aktører, så der kan sikres optag af unge på uddannelsen i senest 2023. Og institutionen kan opbygges derfra”, siger kandidaterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslaget fra de fem partier vil betyde, at man på et kommende Science kostgymnasium i Nordborg vil kunne tage en gymnasial uddannelse på højt niveau og med fokus på naturvidenskab og grøn omstilling. Kostgymnasiet vil også have en EUX-linje, hvor de teknisk faglige elementer vil svare til en industriteknikeruddannelse eller som den tidligere teknikum ingeniørgrunduddannelse. Uddannelsen vil dermed sikre både et fagligt ’hands-on’ element og en boglig ballast til videre arbejde og uddannelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Nordborg Slots Kostgymnasium”, som kunne blive navnet på kostgymnasiet, vil dermed komme til at uddanne unge mennesker inden for hele det tekniske og naturvidenskabelige område. Uddannelsen vil som på andre kostgymnasier i Danmark – Struer, Grenå, Oure, Sorø Akademi, Herlufsholm m.fl. kunne tiltrække elever fra hele Danmark og give de unge en oplevelse og uddannelse for livet.

Vi håber, at vi kan skabe bred politisk opbakning til vores forslag, for det er vigtigt, at vi løfter Nordals og skaber udvikling og sikrer flere uddannelser i området, uden at det sker på bekostning af de eksisterende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder på SønderborgNYT TV her.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Kultur, Sønderborg

En aften fyldt med Harry Potter-filmenes magiske og vidunderlige musik

28. november 2021 Kultur

Musikken og skuespiller Chris Rankin, der havde rollen som Percy Weasley i Harry Potterfilmene, gjorde lørdagens koncert i Alsion uforglemmelig for alle de mennesker, som havde købt en billet, så de kunne nyde filmens vidunderlige musik og mindes. En fyldt koncertsal kom med på en musikalsk rejse ind i en magisk verden med venskab, eventyr, […]

Læs mere...