KV25: Oplæg skal sikre øget valgdeltagelsen og en god start for kandidater

De seneste år har valgdeltagelsen i Sønderborg Kommune været faldende
De seneste år har valgdeltagelsen i Sønderborg Kommune været faldende
9. december 2024 Kommunalvalg Skrevet af: Michael Kjær

I forbindelse med det kommende kommunalvalg den 18. november 2025 planlægger Sønderborg Kommune en række aktiviteter, som skal finde sted både før og efter valget. Målet med disse tiltag er at sikre høj valgdeltagelse, give kandidater et indblik i, hvad det indebærer at være byrådsmedlem, og sikre en god opstart for det nyvalgte byråd.

Det er Økonomiudvalget der på deres møde i denne uge skal drøfte, hvilke aktiviteter der skal iværksættes, baseret på et oplæg fra Direktionen.

Artiklen fortsætter under annoncen

For at engagere borgerne og få flere til at deltage i valget, er det vigtigt at sikre en god demokratiforståelse. I de seneste år har valgdeltagelsen i Sønderborg Kommune været faldende. Ved kommunalvalget i 2021 var stemmeprocenten på 69,07%, hvilket var lavere end tidligere valg.

Særligt blandt unge mellem 19 og 29 år er valgdeltagelsen lavere, mens 18-årige generelt stemmer i højere grad, måske fordi mange er hjemmeboende og stemmer sammen med deres forældre. For at øge valgdeltagelsen blandt unge foreslås det, at kommunen tilbyder oplæg om demokratiforståelse på ungdomsuddannelserne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil også være opfordring til de unge om at deltage i stemmefællesskaber, hvor de aftaler at stemme sammen med venner, familie eller skolekammerater. Dette har vist sig at have en større effekt på valgdeltagelsen end andre tiltag, som f.eks. brevstemmeafgivning på uddannelsesinstitutioner.

Det anbefales dog, at der ikke afsættes ressourcer til brevstemmer på ungdomsuddannelserne, da dette har vist sig at have begrænset effekt.

For kommende kandidater vil der blive udarbejdet informationsmateriale, som giver et kort og faktabaseret overblik over, hvad det indebærer at være byrådsmedlem. Der planlægges også et informationsmøde, hvor kandidaterne kan få indsigt i arbejdet som byrådsmedlem, både fra administrationen og fra nuværende byrådsmedlemmer, der kan dele deres erfaringer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derudover vil der blive arrangeret en kandidatrundfart, hvor kandidaterne kan besøge kommunens forvaltninger og institutioner for at få et bedre kendskab til, hvordan kommunen fungerer. Det vil dog blive overvejet, hvordan rundfarten kan tilrettelægges på en måde, der giver flere kandidater mulighed for at deltage.

For at sikre, at de nyvalgte byrådsmedlemmer får en god opstart, vil der blive afholdt en række introduktionsaktiviteter, såsom e-learning, seminarer med fagudvalg og adgang til Byrådsportalen. Desuden vil der være kurser som Kattegatkurserne, der giver de nyvalgte byrådsmedlemmer de nødvendige redskaber og viden til at kunne varetage deres opgaver effektivt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Økonomiudvalget skal nu drøfte, hvilke af de foreslåede aktiviteter der skal iværksættes. Målet er at engagere både vælgere og kandidater for at sikre et velfungerende demokratisk valg, samt at give de nyvalgte byrådsmedlemmer den nødvendige støtte til at starte deres arbejde på en god måde.

Med de rette tiltag håber kommunen at kunne øge valgdeltagelsen og sikre en effektiv og velfungerende valgproces.

24. januar 2025 Augustenborg, Kultur

Als Revyen hylder 175 års revy-tradition

24. januar 2025 Augustenborg

I år fejrer Als Revyen 175 års jubilæum for den danske revy-genre. Denne milepæl er en unik chance for at reflektere over revyens rolle i dansk kulturliv. SønderborgNYT har talt med formanden for Als Revyen, Kasper Keller Petersen, der deler sin indsigt i, hvordan revyen ikke blot underholder, men også spiller en vigtig rolle i […]

Læs mere...