Lad dine børn opleve naturen på egen hånd

5. juli 2018 Kultur

Børn i dag er sjældent i naturen alene. Det er et stort problem, mener forskerne. De opfordrer forældre til at give børn mere frihed.

Børn skal have lov at falde ned fra træer, få våde sko når de krydser en bæk og fare vild i skoven. Det mener forskere, der er bekymrede over forældrenes trang til at overvåge deres vatindhyllede børn.

I dag er knap hvert tredje af alle børn aldrig været i naturen uden voksenopsyn. Det viser en stor undersøgelse blandt forældre til 5-12-årige, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Da forældrene selv var børn, var det kun seks procent, der aldrig måtte være alene i naturen. Og knap halvdelen af dem var alene i naturen flere gange om ugen.

Forældre synes, naturen er for farlig

Hver femte forælder mener, det er for farligt at lade sit barn være alene i naturen, og hver tredje er bange for, at barnet farer vild.

”Hvad er der farligt ved at fare vild? Har man hørt om nogen, der aldrig fandt hjem? Det er jo at frarøve børn et eventyr ikke at give dem lejlighed til at forsvinde ind i en skov, i en leg, i en tidslomme af fantasi og opdagelse”, siger Ditte Winther-Lindqvist.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun forsker i leg og udviklingspsykologi på DPU, Aarhus Universitet, og mener at mange forældre er præget af en forsigtighedskultur.

”Man kan sige, at sikkerheden har fået taget overhånd i opdragelsen på bekostning af friheden. Det er vigtigt, vi viser børn større tillid og giver dem mere frihed til at være på egen hånd”, siger hun.

Udfordringer i naturen giver stærke børn

Søren Laibach Smidt er helt enig. Han forsker i leg og børnetrivsel på Københavns Professionshøjskole og kalder udviklingen problematisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er hæmmende for barnets leg, når der hele tiden er voksne til at forstyrre ting, der ikke behøver blive forstyrret. Voksne forebygger og sætter regler op, fordi de er bange for, hvad der kan ske. Men så mister børn muligheden for at udfordre sig selv og udforske naturen. De får ikke lov at udvikle et forhold til naturen på egne præmisser”, siger han.

Ditte Winther-Lindqvist understreger, at udfordringer er en helt central del af børns udvikling.

”Det er uhyre vigtigt, hvis vi skal vokse op som mennesker, der kan håndtere fremmede situationer og udfordringer. De børn, der hele tiden er blevet pakket ind i forsigtighed, risikerer at blive tvivlrådige og lammede af angst, hver gang de står over for en situation, de ikke lige ved, hvordan de skal gebærde sig i. Og det er et alvorligt problem”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sæt børnene fri

Når børn leger i naturen, er det mere varieret og mere kreativ end leg på en legeplads. Derfor udvikler børn sig bedre ved at lege i naturen frem for på en legeplads, siger forskerne. Både fysisk og mentalt.

”Hvis man fra lille har haft mulighed for at bruge naturen som legeplads, så er det jo et slaraffenland for udfoldelse, bevægelse, udfordring og bare nydelsesfuld væren”, siger Ditte Winther-Lindqvist og slår fast, hvor ansvaret ligger:

”Det er jo en voksenopgave at introducere børn til naturens glæder og muligheder. Vi har aldrig haft bedre mulighed for at give børnene mere frihed. De kan jo bare ringe hjem, hvis de bliver farer vild”.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. november 2022 Erhverv, Sønderborg

Der er fordele ved at være en del af fællesskabet omkring SønderjyskE Herrehåndbold

29. november 2022 Erhverv

Der skal nogle penge i kassen hos SønderjyskE, når der hele tiden skal udvikles på SønderjyskE herrehåndbold – og en af vejene til at få sponsorer, det er, at klubben tilbyder virksomheder et medlemskab i SønderjyskEs erhvervsklub, som samles umiddelbart før hjemmekampene i Broager Sparekasse Skansen. “For at få SønderjyskE herrehåndbold til at blive en […]

Læs mere...