Vil du gerne have din tilhørere til at spidse ører, så du kan overbevise dem om dine brillante ideer, mål eller produkter? SDU Sønderborg afholder nu kursuser i den svære disciplin at afholde tale – borgmesterkandidaten Stephan Kleinschmidt agerede forsøgskanin, da han som den første stillede op til en introduktion.
”I have a dream!”
Martin Luther Kings ikoniske tale ved fredsmarchen i 1963 står for mange som et retorisk mesterværk. I talen redegjorde borgerrettighedsforkæmperen for sine drømme og visioner om en fremtid i USA hvor alle, uanset race, kunne leve sammen i harmoni som ligeværdige borgere. Den blev holdt foran mere end 200.000 tilhørere, og regnes som værende en af de mest betydningsfulde taler nogensinde.
“Hvad der ikke fremgår af en udskrift af talen, er Martin Luther Kings mimik, bevægelser og stemmeføring, der i høj grad også var medvirkende til at fremhæve budskabet og gøre denne specifikke tale så berømt. Netop mimik, bevægelser og stemmeføring koges ofte sammen til den noget diffuse betegnelse ’karisma’, men hvad er karisma? Ofte tilskriver folk det en medfødt evne, men det er forkert”, siger lektor ved Mads Clausen Instituttet i Sønderborg, Oliver Niebuhr.
“Hvordan du formidler en ting, kan være vigtigere end hvad du siger, sandsynligvis fordi grynt og gestikulering er menneskets ældste kommunikationsform, meget ældre end talens brug. Ubevidst er vi meget opmærksomme på non-verbale signaler, og ofte undervurderer vi, hvor stærkt de influerer på vore holdninger, tanker og beslutninger”.
Karisma er noget, man kan lære
Oliver Niebuhr forsker i alle aspekter i forbindelse med afholdelse af taler, foredrag og oplæg foran store forsamlinger. Populært sagt, har kan sat karisma på formel.
I over 15 år har Oliver Niebuhr forsket, testet og analyseret de non-verbale signaler og lingvistiske karakteristika, der kendetegner nogle af verdens bedste talere, såsom Steve Jobs, Barack Obama, Nelson Mandela og førnævnte Martin Luther King. Via optagelser og sindrige computerprogrammer har han kortlagt nogle af de akustiske strukturer, som kendetegner dem alle. Oliver Niebuhr er derfor sikker i sin sag:
“Alle kan lære at stå foran en fyldt sal og holde en god tale”.
Forskeren ved Mads Clausen Instituttet påpeger, at selvom vi har kendt til vigtigheden af en stærk, karismatisk tale lige siden Platon for næsten 2.500 år siden, så har den retoriske træning ikke ændret sig synderligt siden da. Lige indtil nu.
“Baseret på empirisk research og teknologiske landvindinger, er det nu muligt drage fordel af de goder en computer byder os. Vi kan simpelthen optage og analysere en tale”.
Analysen kan blandt andet vise, hvorvidt en person lægger trykket på de rigtige ord, holder nok pauser eller simpelthen snakker for hurtigt. Det er vigtigt at forene ord med den rette kombination af non-verbale signaler, såsom kropssprog og den rette melodi i stemmen.
“Her på Mads Clausen Instituttet er det vigtigt for os, at den forskning vi bedriver er noget som kan bruges i den omkringliggende verden. Dét her er virkelig noget som erhvervsledere, offentlige personer og politikere kan drage nytte af”, siger Oliver Niebuhr i en pressemeddelelse.
Mads Clausen Instituttet på SDU Sønderborg vil nu som et nyt tiltag tilbyde weekendkurser, mens også individuel træning til personer som ønsker et halv- eller heldagskursus.
Kleinschmidt: – En ny verden for mig
I forbindelse med lancering af det nye initiativ, blev viceborgmester Stephan Kleinschmidt lokket til et tre timer kort crashkursus. En håndsrækning fra politikeren til det lokale universitet, som var på udkig efter en person, der ofte optræder foran tilhørere.
Stefan Kleinschmidt blev bedt om at holde en tale, som blev optaget og efterfølgende analyseret af et softwareprogram.
Analysen afslørede, at der var et par ting at tage fat på.
Den indledende status viste nemlig, at Stefan Kleinschmidt havde en tendens til at tale en anelse for hurtigt.
“Publikum eller tilhørerne får ikke alt med, hvis man snakker med over seks-syv stavelser i sekundet”, fortæller Niebuhr.
Et andet parameter der skulle justeres på, var betoningen af ordene i slutningen af Kleinschmidts sætninger.
“Det er optimalt, hvis taleren eller foredragsholderen slutter i et lavere toneleje end det, han lægger ud i. Mange talere er faktisk ikke klar over, hvor dybt deres stemme spænder, men det er faktisk ret vigtigt i forbindelse med et nøglebudskab at slutte lavt. Det skal dog understreges, at det kun er i forbindelse med nøglebudskaber, at dette gør sig gældende. Generelt afholdes taler i et højere toneleje end man normalt taler”.
Efter den indledende introduktion til emnet, taleanalysen og feedback, blev Stephan Kleinschmidt introduceret til Mads Clausen Instituttets Innovation Lab, hvor han, udstyret med et par Virtual Reality-briller, skulle stå foran et virtuelt publikum og forsøge sig med sin tale igen – nu med Oliver Niebuhrs råd og anvisninger i baghovedet.
“I forbindelse med mit arbejde og især mit politiske engagement er det faktisk utroligt interessant at se, hvordan retorikken har en enorm betydning i forbindelse med at viderebringe sine budskaber”, sagde Stefan Kleinschmidt efterfølgende.
På intet tidspunkt i sin politiske karriere har Stephan Kleinschmidt beskæftiget sig med formidling som disciplin, hvilket har affødt, at han ofte blot har trykket på en knap og kørt den på rutinen.
“Det har været som at træde ind i en ny verden. Jeg tror, at man ved at være mere bevidst om ikke bare, hvilke ord man bruger, men også selve lyddelen og akustikken af formidlingen kan blive bedre til at nå ud med sit budskab”.
Efter det tre timers kursus var han heller ikke bleg for at sende en anbefaling af sted.
“Når er man er meget på, så gælder det om at bruge de værktøjer, der er til rådighed. Det betyder, at man bliver bedre til at kommunikere og viderebringe de budskaber, hvilket jo er ret essentielt for specielt os politikere”.
Oliver Niebuhr siger om Stephan Kleinschmidt, at politikeren i løbet af kurset forbedrede sig, men at de målbare ændringer i den afsluttende test ikke var signifikante. Dette tilskriver han dog det faktum, at den intensive træning blev skubbet i baggrunden til fordel for en generel snak om Kleinschmidts baggrund, erfaring og fokus på emnet.
Du kan læse mere om det nye kursus som Mads Clausen Instituttet på SDU Sønderborg tilbyder lige her.