Læserindlæg: Augustenborg fortjener bedre – få nu ryddet op!

Augustenborg Havn. Arkivfoto
Augustenborg Havn. Arkivfoto
11. februar 2025 Augustenborg Skrevet af: Redaktion

Bo Vistisen, Augustenborg, skriver:

Læserindlæg: ‘Lejeren skal jo aflevere en ryddet grund’.

Ja, sådan udtalte formanden for Strategi- og Planudvalget, Bendt Olesen (S), sig – og vel i god tro – for 16 år siden, den 2. februar 2009, på vegne af Sønderborg Kommune. Han var i gang med at præsentere oplægget til (endnu) en arkitektkonkurrence om Augustenborg Havns fremtid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det fremgik også, at han overhovedet ikke anså siloerne som et problem. Han vidste godt, at kornfirmaet havde kontrakt til 2023 og ikke ville få deres kontrakt forlænget. Vinderen skulle afsløres i januar 2010, hvorefter samarbejdet med kommunen kunne begynde.

Han sagde også: ‘Det kommer an på projektet og investorerne’.

Jo længere tid der går, jo mere interesserede vil lejerne typisk være i at forhandle en aftale, så området kan blive frigjort. Lejeren skal jo aflevere en ryddet grund. Var Bendt Olesen ikke borgmester i Gråsten inden kommunesammenlægningen? Og hvad blev der af det lille, klare ‘jo’, som betyder ‘helt indforstået’? Noget må være gået helt galt. For kommunen skulle vente til 2024, før den købte grunden – med alle siloer intakte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som Bendt Olesen udtalte sig, må der jo have ligget en skriftlig kontrakt, som lejer ikke kunne løbe fra. Eller også har lejer løbende betalt sig fri af dette krav, hvorefter kommunen har brugt alle pengene uden at fortælle det. Det endte vist endda med, at kommunen betalte lejeren 4 millioner kroner for at overtage hele grunden inklusive siloer.

Det er absolut ikke billigt at fjerne disse siloer, der er blevet bygget over tre omgange. Og nu vil kommunen tørre regningen af på investorens næste projekt. Hvor er alle pengene blevet af, som skulle have betalt oprydningen? Hvorfor blev kontrakten ikke overholdt? Det er simple spørgsmål.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi har et lignende eksempel: Ewers Pakhus i Sønderborg. Her var også en silo, og her skulle lejeren også betale oprydningen. Som jeg har hørt, betalte Otto Ewers regningen uden at kny.

Jeg tror, de fleste i Augustenborg ville være tilfredse, hvis Sønderborg Kommune bare selv gik i gang med at rydde grunden. Så behøver det næste projekt ikke at være så ambitiøst, at man skal anlægge et helt nyt boligkvarter foran Augustenborg by.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kig engang på projektet, der vandt i 2010. Det ligner et hyggeligt projekt, der respekterer flere ting på havnen – og ikke en boligmur med 130 parkeringspladser.

Man kan jo se sådan på det: Det er prisen, Sønderborg Kommune (os alle) må betale for at blive sammenlagt med en ellers velfungerende Augustenborg Kommune.

Og den kan du, kære læser, så lige tænke lidt over. Er der en finger med på vægtskålen?

Artiklen fortsætter under annoncen

Dette er et læserindlæg der udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Hvis du ønsker at sende et læserindlæg til SønderborgNYT, så kan det sendes til [email protected].

19. marts 2025 Politik, Sønderborg

Borgmesteren: Vi arbejder hårdt på at blive 77.000 indbyggere, men det er ikke afgørende at nå det præcist i 2030

19. marts 2025 Politik

Alle i byrådet, bortset fra Enhedslisten, står bag målsætningen om, at Sønderborg Kommune skal have 77.000 indbyggere i 2030, men på et pressemøde efter onsdagens møde i økonomiudvalget, sagde borgmester Erik Lauritzen, at det ikke er så vigtigt, om det lige præcis er i 2030, at der skal være 77.000 sønderborgere. ”Nej, det er ikke […]

Læs mere...