Bjørn Allerelli Andersen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og næstformand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, skriver:
Læserindlæg: I 2024 mistede Sønderborg Kommune 137 borgere, selvom vi i byrådet vedtog ambitionen om, at vi skulle være 77.000 indbyggere i 2030. Det er der flere gode grunde til, og med de seneste initiativer, mener vi stadig det er opnåeligt, men ting tager som sagt tid.
Trenden i hele den vestlige verden, hvor de unge bliver færre og søgningen mod metropolerne større, skal der en særdeles aktiv indsats til, hvis det skal lykkes. Vi har virkelig gode erfaringer med offentligt-privat samarbejde, og med nedenstående initiativer mener vi os godt rustet.
Tænk bare på, at der på kort tid er opstået et ’luksusproblem’, hvor søgningen til de lokale uddannelser på SDU/Alsion i Sønderborg er over al forventning. Derfor har vi iværksat en række initiativer til at imødekomme efterspørgslen og den opståede mangel på studieboliger.
Fonden GOTO Sønderborg har for ganske nyligt barslet med et nyt initiativ de kalder ‘GOTO Jobmatch’, der aktivt skaber forbindelse mellem studerende i Sønderborg, og virksomhederne via en online matchmaking platform, der sammen med de utallige andre initiativer er sat i verden for at tiltrække og fastholde de mange unge mennesker, der gerne skulle finde vores kommune tiltrækkende og et godt sted at bo.
Med Masterplanen for Bosætning og Grøn Vækst, har byrådet sat retningen, sammen med en række aktører, for at tiltrække nye arbejdspladser og virksomheder, med enten organisk vækst, eller ved indsatsen for iværksætteri.
For blot en uge siden, startede det fælles initiativ ’Stear’ der er sat i verden for at hjælpe innovative startups, der skaber fremtidens teknologier og løsninger inden for Energy & Tech. Her får tidlig-fase startups direkte adgang til eksperter og hjælp til alt fra produkt- og forretningsudvikling til netværk og investorer, så de udvikler sig til skalérbare virksomheder.
Linak, Bitten og Mads Clausens Fond og Sønderborg Kommune er funderet på et bredt samarbejde på tværs af det offentlige og det private erhvervsliv i tæt samarbejde med Syddansk Universitet. På den baggrund kan vi tilbyde innovative startups professionel assistance, med at kommercialisere deres forskningsbaserede, højteknologiske ideer og løfte dem til succesfulde vækstvirksomheder. Det kalder vi det dybe iværksætteri!
Det brede iværksætteri, tildeler vi ’Vækstrådet’ som tovholder, hvor arbejdsgrundlaget er et nyt kommissorium, ny bestyrelsesformand og ikke mindst en ny direktør, der sætter turbo på de lokale SMV’er og iværksætteriet omkring det kraftigt vækstende turisterhverv, handel og håndværk, der gerne skulle afstedkomme flere private arbejdspladser og dermed flere borgere, bredt i Sønderborg Kommune.
Må jeg minde om, at Dansk Industri kårede Sønderborg Kommune, som den 6. mest erhvervsvenlige kommune i Danmark – ud af 98 kommuner! Vi er på 10 år steget fra en 95. plads til 6. pladsen.
Tager vi ’det lange lys på’, har jeg fostret idéen om at tiltrække en afdeling af Novo Nordisk hertil. Medicinalindustrien tiltrækker rigtig mange dygtige kvindelige ansatte, og sammen med de teknisk funderede uddannelser og jobs der i forvejen tilbydes lokalt, mener jeg vi vil blive rigtig godt ’kørende’.
Ud over ovenstående initiativer, ser vi også i disse år, en stigende interesse fra bl.a. tyskere og andre, der ønsker at finde jobs og blive nye medborgere hos os.
Det hilser vi selvfølgelig også velkommen, og ser fremtidsudsigterne for Sønderborg Kommune som lys, og de 77.000 borgere i 2030 som absolut opnåeligt.
Dette er et læserindlæg der udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Hvis du ønsker at sende et læserindlæg til SønderborgNYT, så kan det sendes til [email protected].