Læserindlæg: Herligt der er vedtaget en ny version af Sønderborgordningen

6. oktober 2022 Nordborg
Jesper Larsen. Privat foto
Jesper Larsen. Privat foto

Byrådsmedlem Jesper Larsen, Socialdemokratiet, skriver:

Foreningslivet er en hjerte- og mærkesag for mig og derfor glæder det mig enormt, at der forleden blev vedtaget ny model for fordelingen af Sønderborgordningen. Modellen indeholder et fast og højere tilskud pr. medlem.

Det betyder at den enkelte forening nu får sikkerhed for sit tilskud pr. medlem og samtidig giver det faste og højere tilskud et tydeligere incitament for at få flere medlemmer. Lige så vigtigt er det, at den nye model fastholder et kursus- og materialetilskud, sikrer et særligt foreningstilskud til mindre foreninger og penge til foreningsudvikling.

Den nye model sikrer, for mig at se, langt bedre vilkår for kommunens foreningsliv og samtidig er det vigtigt at modellen er anbefalet af et nærmest enstemmigt Folkeoplysningsudvalg, som repræsenterer folkeoplysende foreninger i Sønderborg Kommune.

Den anbefaling valgte flertallet i Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab helt naturligt at følge.

Sønderborgordningen er helt særlig for vores kommune og fordeler hvert år ca. 4 millioner kroner til foreninger med aktive medlemmer under 25 år. I 2021 modtog 155 foreninger tilskud for deres mere end 12.000 medlemmer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foreningslivet er godt for sundheden og de fællesskaber som foreningslivet skaber, er grobund for god trivsel – det har jeg oplevet på første hånd som foreningsfrivillig. For mig er det derfor enormt vigtigt at børn og unge er foreningsaktive og det arbejde som gøres ude i foreningerne er til glæde og gavn for børn, unge og voksne.

Den nye model for Sønderborgordningen adskiller sig primært fra den hidtidige på medlemstilskuddet, som hidtil er blevet fordelt mellem foreningerne via en fordelingsnøgle. Det betød, at foreningerne ikke med sikkerhed kunne vide hvilket beløb de modtog pr. medlem, fordi mange medlemmer samlet set i kommunen gav et mindre tilskud pr. medlem og omvendt. Altså intet incitament i at skabe medlemsfremgang. Det gør den nye model op med.

Artiklen fortsætter under annoncen

I den kommende tid skal der arbejdes med kriterier for det særlige foreningstilskud til mindre foreninger, materialetilskuddet og pengene til foreningsudvikling.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Kultur, Augustenborg

Børn og barnlige sjæle er velkomne til julefest i Kultursalen

1. december 2022 Kultur

Augustenborghallerne inviterer børn og barnlige sjæle til juletræsfest nu på lørdag fra kl. 14.00 til 16.00 i Kultursalen i Augustenborghallerne. Sidste weekend var der juletræstænding i Slotsparken, men på lørdag er det Augustenborghallernes tur til at fejre julens komme. Det skriver halbestyrelsen i en pressemeddelelse. Juletræsfesten vil vanen tro være med masser af musik, sanglege […]

Læs mere...