Stephan Kleinschmidt, første viceborgmester i Sønderborg Kommune og politiske ordfører for Slesvigsk Parti, skriver:
Læserindlæg: Stadig flere børnefamilier fravælger skoleklasserne og folkeskolen til fordel for soloundervisning i hjemmet. Tendensen har været stigende de seneste år og ser ikke ud til at have kulmineret.
De sønderjyske kommuner oplever en stigende andel hjemmeskolede børn. I Sønderborg er er antallet af hjemmeunderviste elever siden 2020 steget mere end ti gange. I dag modtager næsten 100 børn undervisning uden for folkeskolen.
Det er i sig selv ikke et problem, at børn skifter skoleklassen og fællesskabet ud med køkkenbordet og en af forældrene som underviser. Nogle vælger det fra start, andre midlertidigt, f.eks. forældre til børn med særlige behov. Det er ok.
Men Slesvigsk Parti er opmærksom på, at det i vid udstrækning er tyske tilflyttere, der fravælger skolerne. Netop i disse tilfælde ville det være en fordel for børnene at være sammen med andre børn – især når de lige er flyttet hertil. Det fremmer både integrationen og sproget.
Uanset om børnene er danske, tyske eller noget tredje, skal hjemmeundervisningen leve op til de gældende krav, og vi bør være opmærksomme på børnenes sociale behov. Derudover er det et krav, at børnene lærer dansk.
Den stigende hjemmeundervisning udfordrer kommunernes tilsyn og vækker bekymring for børnenes faglige og sociale udvikling. Derfor er det positivt, at de fire sønderjyske kommuner opfordrer ministeriet til at styrke tilsynet gennem vejledning, lovpræcisering og informationsmateriale.
Dette vil sikre ensartet og kvalitetsmæssigt forsvarlig hjemmeundervisning, som støtter børns læring og social trivsel – en indsats, vi bakker op om.
Dette er et læserindlæg der udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Hvis du ønsker at sende et læserindlæg til SønderborgNYT, så kan det sendes til [email protected].