Christel Leiendecker, Slesvigsk Parti og byrådsmedlem samt medlem af Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, skriver:
Læserindlæg: Sønderjylland har i stor stil formået at få tyskerne til at rykke teltpælene op og slå sig ned nord for grænsen. Hvis integrationsindsatsen lykkes, kan de være med til at sikre både børn i skolerne og medarbejdere i de lokale virksomheder i en tid, hvor befolkningstallet ellers er på retur. Men det kræver, at vi tager ansvar og handler – ikke blot taler om det.
En analyse fra Teknologisk Institut undersøgte de tyske tilflyttere ud fra et tiltræknings- og fastholdelsesperspektiv. Indtil videre har Sønderborg Kommune kun i begrænset omfang fulgt op med konkret handling. Det er en stedmoderlig behandling af en vigtig problemstilling. Alene i 2024 er yderligere 366 borgere flyttet fra Tyskland til Sønderborg Kommune.
Samtidig rejste 141 den anden vej. Vejen er altså ikke ensrettet, og uden en aktiv indsats risikerer vi, at de nye borgere hurtigt søger væk igen.
Vi er opmærksomme på, at en integrationsindsats under Handleplan for Medborgerskab blev igangsat, først på Broagerland med arrangementer og lokal danskundervisning. Erfaringerne forsøges nu udbredt til resten af kommunen med midler afsat i august 2024. Immerhin.
Men Slesvigsk Parti ser akut behov for yderligere politisk prioritering og flere ressourcer til f.eks. fleksibel danskundervisning, bedre integration af børn og unge samt en styrket beskæftigelsesindsats. Vi vil også stille krav til forældre, der hjemmeskoler, da fællesskab med andre børn fremmer både integration og sprog – især for nytilflyttede.
Og det er på højeste tid, at vi påbegynder arbejdet med handleplaner for implementeringen af Masterplanen for Bosætning og Grøn Vækst. Vi skal give opgaven at fastholde tilflyttere til kommunen den opmærksomhed, som den fortjener.
Dette er et læserindlæg der udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Hvis du ønsker at sende et læserindlæg til SønderborgNYT, så kan det sendes til [email protected].