Laila Pawlak: Fremtidens teknologi kommer i forrygende fart

15. november 2017 Erhverv

Onsdag eftermiddag havde omkring 60 erhvervsinteresserede fornøjelsen af at lægge ører til Laila Pawlak fra Singularity U Denmark, der er en virksomhed, som kigger ind i fremtiden. Hovedsædet ligger i Sillicon Valley.

Marck Thorning fra FIQTIV er initiativtager til arrangementet – og det med at få et kig ind i fremtiden passer som hånd i handske til FIQTIV, som blandt andet arbejder for, at kloge lokale hoveder bliver en del af erhvervslivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har boet på Als og har aftjent min værnepligt i Danfoss og jeg indrømmer, det er helt nostalgisk at komme på besøg endnu en gang”, siger Laila Pawlak og tager så fat på sit foredrag.

“Forestil jer lige, at der i havene ligger klumper med plasticaffald, som fylder mere end Mexico. Faktisk er der flere plasticstykker end fisk i havene og det er der en 18-årig studerende, der har tænkt sig at samle op”, siger Laila Pawlak og fortsætter:

Laila Pawlak gav godt 60 tilhørere et glimt af fremtiden.

“Han opfandt en måde at få affaldet samlet op på og prototypen er ved at blive testet og det gør godt”.

Den 18-årige droppede ud af sit ingeniørstudie og samlede et team, så der kunne arbejdes på ideen.

“Mange vil sige, det ikke var klogt gjort, men han var passioneret og det er dét, der driver meget iværksætteri”, siger foredragholderen.

Se fremtiden

“Fremtiden afhænger af, hvad vi bruger tiden på i dag. Vi skal beslutte, om vi er en del af løsningen eller en del af problemet”, siger Laila Pawlak.

“Forestil dig, du tager 30 skridt og så kommer du – med store skridt – 30 meter frem. Men de skridt man måler den teknologiske udvikling med, de svarer til, at du på samme tid, som du nåede 30 meter, skulle 26 gange rundt om jorden”.

Som eksempel bruger hun digitalkameraerne.

“Sjovt nok blev det allerførste digitalkamera opfundet hos Kodak, men fordi Kodak sælger kamerafilm og fotopapir, slog de ideen om digitale billeder hen. Det var nok dumt – for i dag er der ingen, der laver papirbilleder”.

Drømmer man om at gøre noget godt for verden, så foreslår foredragsholderen, at der kigges på Unesco’s bæredygtighedsmål.

“Virksomhederne er ved at komme med på vognen og måske er der en idé at sætte fokus på dem, så det er hele kommunen, der tænker i den retning”, siger Laila Pawlak.

Hellere revne end levne

“Iværksættere, der tænker i bæredygtighed har et godt afsæt til at starte virksomheder”.

“Tænk at vi i Danmark smider en tredjedel af vores madvarer ud – og imens der i andre lande er mennesker, der dør af slut, så er der danskere der dør, fordi de spiser for meget”, siger Laila Pawlak.

I København er der en butik, der sælger fødevarer på den sidste salgsdato.

“Og den går så godt, at der også åbner en i Aarhus, hvis den ikke allerede er der. Kunderne er glade, fordi de føler, de gør noget for verden og samtidig sparer de penge”, siger foredragsholderen.

Internet og robotter

Google vil sikre, at endnu flere i verden får mulighed for at komme på internettet og det betyder 3 milliarder flere brugere.

“Forestil jer, hvad det betyder, at man kan sidde i Indien og styre en robot i Sdr. Omme”.

Robotbilerne er på vej og de vil ændre rigtigt meget.

“Og der kommer droner, som leverer vores varer og medicin”, siger Laila Pawlak, som også mener, at computerer en dag vil kunne tjekke vores dna-koder og stille diagnoser, når vi er syge.

“Det betyder, at læger bliver mere som sygeplejersker og skal give det hele et menneskeligt ansigt”.

Farvel til bankerne

Via app’s kan vi sende penge til hvilket som helst sted i verden.

“Bankerne tager det helt stille og roligt, fordi de selv synes, de er store og har dygtige medarbejdere. De ser sig selv som elefanter i finansverdenen, men når der en dag er små mus, der tager en bid, så bliver elefanten spist til sidst”, siger Laila Pawlak. Rigtigt mange mennesker klarer selv alle de betalinger via nettet, som de tidligere skulle i banken eller på posthuset og ordne.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk