LandboSyd: Kommunen skal lade være med at forskelsbehandle lodsejere

15. juli 2020 Erhverv

På 9. år venter tre lodsejere på Als på erstatning for det indgreb, som Sønderborg Kommune har påført dem på deres jord i forbindelse med beskyttelse af drikkevandsboringer.

Kommunen har forbudt brug af pesticider på jorden. Lodsejerne fastholder, at de vil have en erstatning svarende til, hvad en anden lodsejer på Sundeved har fået for et tilsvarende indgreb. De har ikke kunnet få at vide, præcist hvor meget kommunen betalte i den pågældende sag, men de har et kvalificeret gæt: Erstatningen var rundt regnet dobbelt så stor som det beløb, de er blevet tilbudt.

Artiklen fortsætter under annoncen

En af lodsejerne fra Als, Bernhard Bak, har for længst mistet tålmodigheden med kommunen og borgmester Erik Lauritzen, som har arbejdet med erstatningssagen fra Sundeved. Bernhard Bak mener, at kommunen bruger gangster-metoder og bevidst har trukket sagen i langdrag.

Samtidig undrer han sig over, at hele byrådet holder tæt. Ikke et eneste byrådsmedlem vil tale om sagen, og det har ikke været muligt at komme i dialog med kommunen, fortæller han.

Det samme har LandboSyd oplevet. Formand Mogens Dall er gået ind i sagen, og der er blandt andet søgt aktindsigt om sagen samt skrevet brev til samtlige byrådsmedlemmer – uden resultat.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi arbejder for en rimelig løsning for lodsejerne. Jeg mener, der er brug for dialog og en forhandling om erstatningens størrelse, men det har ikke været muligt at komme igennem med løsninger”, siger Mogens Dall i en pressemeddelelse.

Bernhard Bak siger på vegne af de tre lodsejere, at alle er interesseret i en bedre beskyttelse af drikkevandet, men at erstatningen skal være rimelig i forhold til indgrebet og at der ikke skal gøres forskel på lodsejerne.

Han ejer Enghavegaard ved Mjang Dam og ud af 107 hektar er de 53 hektar en del af indvindingsområdet for Sønderborg Vandsamarbejde. I 2016 blev han tilbudt en erstatning på 877.000 kr.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi ved, at en lodsejer i Stenderup 10 kilometer herfra har fået en erstatning i en helt anden størrelsesorden og vi kan ikke forstå, at der kan være så stor forskel,” siger Berhard Bak, som mener, at Sønderborg kommune skal lade være med at forskelsbehandle lodsejere og til gengæld spille med åbne kort.

Borgmesteren svarer

Det er lodsejerne og LandboSyd, der har forhindret, at der kan komme en sag i taksasionskommissionen, idet de har villet køre en ankesag i Klagenævnet”, siger borgmester Erik Lauritzen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den har de jo netop besluttet at tilbagekalde og det baner jo vejen for, at kommunen kan oversende til taksation. Det er Vandrådet, der har opgaven med at indgå aftaler om sprøjtefri dyrkning og erstatning. Jeg og vi ønsker jo en løsning – det handler om at beskytte vores vandressourcer. Man kan ikke sammenligne de enkelte sager, idet det er meget forskelligt, hvor store begrænsninger og dermed tab der pålægges de berørte ejendomme”, siger borgmesteren.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. september 2021 Kultur, Gråsten

Fint med besøgende til Høstmarkedet i Den Kongelige Køkkenhave

25. september 2021 Kultur

Både fredag og lørdag var der Høstmarked i Den Kongelige Køkkenhave i Gråsten – og lørdag gik der en del gæster rundt og nød både haven og solen. “Der har været pænt med gæster i dag, lørdag, mens det var mere sløjt fredag”, siger Kaj Nielsen fra Gråsten Æblefestivals styregruppe. Æblefestivallen har aflyst årets festival […]

Læs mere...