LandboSyd: Optimisme – men fortsat brug for bedre vilkår

2. januar 2018 Sundeved

Optimismen vendte tilbage til danske landbrug i 2017. Svineproducenterne taler den bedste økonomi i mange år, og mælkeproducenterne har glædet sig over høje priser, mens andre driftsgrene udtrykker tilfredshed, siger formand for LandboSyd, Mogens Dall til SønderborgNYT i en nytårsudtalelse.

”Den positive udvikling vil komme til udtryk i de regnskaber, som vil blive præsenteret her i starten af året, og så håber vi ellers på en fortsat positiv udvikling her i 2018, selv om noget tyder på, at der kommer bump på vejen,” siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Økonomisk frihed til at agere

”Der er brug for et økonomisk løft. Vi har brug for en indtjening, som kan give os større økonomisk frihed til at agere. Derfor vil vi i LandboSyd fortsat kæmpe for bedre vilkår for vores erhverv”, siger Mogens Dall.

Han forklarer, at Landbrugspakken i 2017 har medvirket til en bedre høst, og dermed har en langvarig indsats med at overbevise politikerne om mulighederne i erhvervet giver konkrete resultater. Mogens Dall undrer sig over, at Landbrugspakken fortsat møder kritik, og han understreger, at Landbrug & Fødevarers ”De syv syndere” er et seriøst grundlag at komme videre på.

Coop under beskydning

Også debatten om pesticider vil fortsætte i 2018. Mogens Dall mener, at Coop skød sig selv i foden i oktober ved at håne størsteparten af kunderne og leverandørerne med Samvirke-forsiden. Ingen behøver iføre sig beskyttelsesdragt for at spise ganske almindelige sunde fødevarer. Samtidig kom Coop under beskydning på de sociale medier for import af kød fra en række lande – uden tydeligt at gøre kunderne opmærksom på, hvor kødet stammer fra.

Skræmmekampagne et selvmål

”Forbrugerne er kloge nok til selv at vælge, og dansk landbrug leverer masser af gode fødevarer, som på en lang række områder er kvalitetsmæssigt helt i top. Coop’s skræmmekampagne var et selvmål, og derfor sagde 26 sønderjyske Coop-forretninger fra i en alliance med LandboSyd. Det viste sig, at der er brug for en seriøs og nuanceret debat på et fagligt grundlag”, siger Mogens Dall.

Følelser i spil

”Jeg tror, vi også i 2018 kommer til at opleve en følelsesmæssig debat om sprøjtemidler. Det gælder eksempelvis de planlagte sprøjtefrie områder omkring vandboringer i bl.a. Sønderborg kommune. Det er svært at forstå, at der skal gribes ind i forhold til godkendte pesticider, og vi vil fortsat være med langt fremme og følge sagen helt til dørs”, siger Mogens Dall.

Svinepest og Brexit-aftale

Med et kig ud over grænsen gør han opmærksom på, at kampen mod at svinepest slæbes ind i Danmark har meget høj prioritet. Alle skal fortsat være på vagt, og agtpågivende:

”Vi skal stå sammen om denne opgave. Et udbrud koster i milliardklassen og vil ramme os alle”, siger Mogens Dall.

På den internationale scene håber han på en god Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien. Danske landmænd har store interesser på den anden side af Nordsøen, og eksempelvis er Arla Foods største mejeriselskab derovre. En dårlig aftale – eller slet ingen aftale – kan få stor indflydelse på den vigtige danske eksport af fødevarer, understreger Mogens Dall.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk