LandboSyd: Vandplanerne fylder meget i regeringens udspil

3. maj 2021 Erhverv
Mogens Dall. Arkivfoto
Mogens Dall. Arkivfoto

Regeringens landbrugsudspil handlede i medierne om klimaet, men udspillet handler også, om at  regeringen er klar til meget store krav til kvælstoffet – hvilket kan komme til at betyde efterafgrøder og atter efterafgrøder samt flere miljøkrav i marken, forklarer formand for LandboSyd, Mogens Dall.

På et virtuelt medlemsmøde, på onsdag, går han sammen med næstformand Ingrid van den Hengel mere i dybden med regeringens udspil og hvad LandboSyd gør for at afbøde skaderne. Mødet får også en stærk faglig vinkel, idet planteavlsrådgiver Mogens Munk og admiminstrerende direktør Sune Aagot Sckerl åbner væktøjskassen i udspillet og forklarer om detaljerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mødet afsluttes med en sag fra Aabenraa Kommune om vandingstilladelse – her tager Torben Bøgh Christensen og bestyrelsesmedlem Claus Fink Jørgensen mødedeltagerne til tur ud i vandingens verden – i en tid, hvor vandingsmaskinerne er kørt frem, skriver LandboSyd.

LandboSyd har gennem årene gået forrest i en hård kritik af det faglige grundlag for vandplanerne:

”Grundlaget for vandplanerne er noget makværk og dermed er kravene til landbrugets indsats uacceptable. Alene målene for vandplanerne er fuldstændig uopnåelige, og en lang række faktorer i markerne og ikke mindst i farvandene er ikke slet ikke med i planerne. Planerne er udtryk for danske enegang og vi skal have en second opinion, selvom miljøminister Lea Wermelin krampagtigt afviser det,” siger Mogens Dall.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han har mange kritikpunkter – her kommer tre konkrete af slagsen:

Hvorfor vælger man en ensidig fokus på kvælstof?

Hvordan kan politikerne fuldstændig se bort fra tilløb af næringsstoffer fra landene omkring Østersøen og fra Nordsøen?

Hvorfor tillader man kommunerne udledning af urenset spildevand og at oplyse helt forkerte tal om udledningerne til Miljøstyrelsen? Landmænd ved Snogbækken i Sønderborg kommune har netop fået at vide, at de må vente yderligere seks år, før det er slut med overløb.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så de vil fortsat finde hygiejnebind og toiletpapir i bækken – som i øvrigt snart skal gennem et naturprojekt og gensnoes.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
18. maj 2021 Kultur, Sønderborg

Mød Thomas Vinterberg i FOFs online-studie

18. maj 2021 Kultur

Thomas Vinterberg, der jo nok er én af de mest kendte danskere i disse dage, er gæst hos FOF, hvor alle får mulighed for at være med via FOF Syds online-studie. Thomas Vinterberg blev optaget på Den Danske Filmskole i København i 1989 som den yngste elev nogensinde. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse […]

Læs mere...