LandboSyd: Vandplanerne fylder meget i regeringens udspil

Mogens Dall. Arkivfoto
Mogens Dall. Arkivfoto
3. maj 2021 Erhverv Skrevet af: Redaktion

Regeringens landbrugsudspil handlede i medierne om klimaet, men udspillet handler også, om at  regeringen er klar til meget store krav til kvælstoffet – hvilket kan komme til at betyde efterafgrøder og atter efterafgrøder samt flere miljøkrav i marken, forklarer formand for LandboSyd, Mogens Dall.

På et virtuelt medlemsmøde, på onsdag, går han sammen med næstformand Ingrid van den Hengel mere i dybden med regeringens udspil og hvad LandboSyd gør for at afbøde skaderne. Mødet får også en stærk faglig vinkel, idet planteavlsrådgiver Mogens Munk og admiminstrerende direktør Sune Aagot Sckerl åbner væktøjskassen i udspillet og forklarer om detaljerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mødet afsluttes med en sag fra Aabenraa Kommune om vandingstilladelse – her tager Torben Bøgh Christensen og bestyrelsesmedlem Claus Fink Jørgensen mødedeltagerne til tur ud i vandingens verden – i en tid, hvor vandingsmaskinerne er kørt frem, skriver LandboSyd.

LandboSyd har gennem årene gået forrest i en hård kritik af det faglige grundlag for vandplanerne:

”Grundlaget for vandplanerne er noget makværk og dermed er kravene til landbrugets indsats uacceptable. Alene målene for vandplanerne er fuldstændig uopnåelige, og en lang række faktorer i markerne og ikke mindst i farvandene er ikke slet ikke med i planerne. Planerne er udtryk for danske enegang og vi skal have en second opinion, selvom miljøminister Lea Wermelin krampagtigt afviser det,” siger Mogens Dall.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han har mange kritikpunkter – her kommer tre konkrete af slagsen:

Hvorfor vælger man en ensidig fokus på kvælstof?

Hvordan kan politikerne fuldstændig se bort fra tilløb af næringsstoffer fra landene omkring Østersøen og fra Nordsøen?

Hvorfor tillader man kommunerne udledning af urenset spildevand og at oplyse helt forkerte tal om udledningerne til Miljøstyrelsen? Landmænd ved Snogbækken i Sønderborg kommune har netop fået at vide, at de må vente yderligere seks år, før det er slut med overløb.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så de vil fortsat finde hygiejnebind og toiletpapir i bækken – som i øvrigt snart skal gennem et naturprojekt og gensnoes.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...