Landbruget kom pænt gennem 2020

8. februar 2021 Erhverv

Landbruget kom ud af 2020 med pæne økonomiske resultater. Det viser en analyse af de første solide regnskabstal, som LandboSyd har lavet i et samarbejde med tre andre rådgivningsvirksomheder, Sagro, velas og LandboNord. I alt 400 regnskaber er med i analysen, som giver et godt billede af økonomien i erhvervet.

Fra LandboSyd har virksomhedsøkonom Morten Pustelnik deltaget i arbejdet, og han har blandt andet haft fokus på økonomi i produktion af smågrise. Her betød udbrud af svinepest i Tyskland i september et kollaps i priserne på smågrise og det påvirkede mange danske producenter, forklarer Morten Pustelnik forud for en virtuelle økonomikonference med præsentation af de tidlige og solide regnskabstal, som LandboSyd gennemfører tirsdag eftermiddag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han betegner de økonomiske resultater for smågriseproduktionen i hele året som acceptable – dog dækker de over meget store udsving fra ejendom til ejendom og i årets løb.

Sammen med chefrådgiver Henrik Vester, LandboSyd, præsenterer Morten Pustelnik regnskabstal fra 2020 og en fremskrivning i 2021 inden for svineproduktion og planteavl på konferencen.

Dækningsbidraget pr. årsso faldt med fra 10.200 kr. til 7.100 kr. på de 71 ejendomme, som leverer tal til regnskabsopgørelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tallene viser, at resultatet efter finansiering for producenter af smågrise ved 30 kilo blev i gennemsnit 2,1 millioner mod sidste års rekordhøje resultat på 4,6 millioner kroner.

Smågriseproducenterne valgte i stort omfang at prioritere at afvikle på gælden. For producenter af 30 kilos smågrise var der knap 3 millioner i likviditet til investering og afdrag, hvilket er stort set på niveau med 2019.

Smågriseproducenterne har forsat afdraget gæld og der er købt jord i mindre omfang eller investeret i udvikling af eget anlæg. Der er ikke set store nye opkøb eller barmarksprojekter og det vurderes at være i respekt for markedets udvikling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Planteavlerne kunne glæde sig over en god vækstsæson, gode udbytter i grovfoder, en høst med lave omkostninger samt generelt stigende priser i slutningen af året, oplyser adm. direktør Sune Aagot Sckerl, LandboSyd.

Slagtesvineproducenterne fik i gennemsnit et resultat efter finansiering for året på 2,1 millioner kroner.

Det er en anelse under sidste års resultat, som i snit lå på 2,4 millioner.

Hos de konventionelle mælkeproducenter endte 2020 med en lille pil opad, og resultatet for mælkeproducenterne blev på 1,1 million kroner, hvilket er en stigning på 130.000 kr. i forhold til 2019.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Politik

Kulturnatten skal organiseres på en anden måde

2. februar 2023 Kultur

Kultur & Idrætsnatten har været organiseret på samme måde siden 1997 og nu synes de folkevalgte i Udvalget for Kultur, Idræts og Medborgerskab, at det skal gøres anderledes. “Vi vil gerne have, at Kulturnatten breder sig op i midtbyen og også, at den involverer handlen”, siger udvalgsformand Christel Leiendecker til SønderborgNYT. I de tidligere år […]

Læs mere...