Landsbybusser køreklar fra midten af august

Landsbybusser. Foto: Sønderborg Kommune
Landsbybusser. Foto: Sønderborg Kommune
8. juli 2021 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Med Mobilitetsforeningen som drivkraft og hjælp fra Sønderborg Kommune er det lykkedes at få en ny periode med landsbybusser og busserne kan bookes fra 15. august.

De fleste danske biler kører det meste af tiden kun rundt med føreren. Det ville være bedre for både privatøkonomien, samfundsøkonomien og miljøet, hvis der sad flere i hver bil. Det er tankegangen bag forsøg med samkørsel, delebiler og landsbybusser, som de senere år er gennemført flere steder i landet, skriver Sønderborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det nye projekt med landsbybusser, som foreløbig fungerer frem til august næste år, bygger videre på de erfaringer, der er høstet tidligere.

”Projektet med landsbybusserne rummer så meget af det, vi gerne vil – bæredygtighed, klima, mobilitet, kom hinanden ved og udvikling af landdistrikterne. Vi har en ambition om at gøre verdensmål til hverdagsmål og om, at bæredygtighed skal starte hos den enkelte”, siger Charlotte Riis Engelbrecht, formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Men vi ved også, at det skal være nemt at håndtere, og derfor er jeg glad for, at app’en ‘nabogo’ er udviklet. Via den kan man nemt arrangere samkørsel eller leje bussen. Det er bare med at komme i gang”.

Det er ønsket med Mobilitetsforeningen, at landsbybusserne og muligheden for at koordinere samkørsel blot er startskuddet til mere grøn transport og bedre mobilitetsservice i landdistrikterne. Efterhånden kan delebiler, elcykler og deletrailere også kobles på, så borgere får en mere fleksibel adgang til services, som de ellers ikke har ved hånden.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi vil gerne understøtte bosætningen på landet, og det betinger, at vi arbejder på at imødegå de udfordringer, som nogle oplever, når de for eksempel ikke selv har bil. Samtidig bidrager vi til dagsordenen, der handler om både miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed. Mange unge vil gerne bo på landet med de fordele, det har i form af eksempelvis rimelige boligpriser og god plads til børn – og jeg håber, de er med på at gå foran med deres lette tilgang til digitale platforme, at de vil bruge appen ’nabogo’ og dermed styrke bæredygtig transport på landet”, siger Charlotte Engelbrecht.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der har tidligere været landsbybusser i Skelde, Lysabild og Kværs-området.

Det nye projekt gennemføres af Mobilitetsforeningen, som er en paraplyforening for alle kommunens landsbylaug. Niels Peter Nielsen, Kværs-Tørsbøl-Snurom Landsbylaug, er formand.

Busserne får base i Kværs og Tandslet.

For busserne bliver der fast pris på 70 kr. pr. time / maks. 560 kr. pr. dag og frit kilometerantal.

Alle, der bor i et af kommunens 36 landsbysamfund, kan booke bussen.

Der er plads til ni personer i bussen, som derfor egner sig godt til fælleskørsel af for eksempel børn, der skal til sport eller spejder, familieudflugter mv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bussen bookes ved at downloade appen ”nabogo” via enten App Store eller Google Play. I appen kan du vælge enten ”samkørsel” eller ”landsbybusser”.

Samkørsel er for borgere med bil, som gerne hjælper andre uden bil eller bare gerne vil møde andre.

Se mere på kom-hinanden-ved.dk

 

26. april 2024 Politik, Nordborg

Politisk debatmøde – hvor står vi og hvor vil vi hen?

26. april 2024 Politik

Torsdag aften havde Socialdemokratiet inviteret til ‘Dér derbAtter’ i medborgerhuset på Th, BrorsensVej i Nordborg og der var hele 112 mennesker, som gerne ville være med. “Vores plan med aftenen, det er få nogle ideer fra Jer, som vi kan tage med os. Jeg lover ikke, at de allesammen bliver til noget, men vi vil […]

Læs mere...