Landsbyernes Connie Skovbjerg og ProjectZero er udrykningsklar

30. juni 2015 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Gennem flere år har der været fokus på at forbinde by og land i Sønderborg Kommune. Og det handler om at få flere til at vælge at bo i landsbyerne og eventuelt arbejde i Sønderborg eller et andet sted.10389284_783761585077524_3848276504310786529_n

Artiklen fortsætter under annoncen

For at det skal lykkes, så skal der være en række tilbud, der gør det attraktivt at bo i landsbyerne – og for ikke at byrødderne skal sidde inde på Rådhuset og gætte, hvad borgerne i Asserballe, på Kegnæs eller Kær Halvø sætter pris på, så er der oprettet en række Landsbylaug. Det er landsbyerne talerør via Landsbyforum til politikerne.

“De steder, hvor der er ildsjæle i Landsbylaugene, der virker det virkeligt godt”, siger Connie Skovbjerg til SønderborgNYT. Hun sidder i sit eget lille sekretariat og servicerer Landsbylaugene og står også til rådighed for Landsbyforum.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er beboerne i landsbyerne, der selv bestemmer, om de vil hjælpes ad med at gøre det lettere at starte virksomhed, styrke foreningslivet eller alt muligt andet.

Og langt de fleste kender til ProjectZero og ved, der er penge at hente gennem klimarigtige besparelser og det har blandt andet gjort, at der kom fjernvarme til Kær Halvø.

Oliefyrene skal ud

Borgermøder kan være afsæt til nye initiativer.

Borgermøder kan være afsæt til nye initiativer.

Artiklen fortsætter under annoncen

På sigt skal oliefyr skiftes ud med mere klimavenlige varmekilder og for at få spredt viden om mulighederne ud i alle hjørner og kroge af Als og Sundeved, så arbejdede Connie Skovbjerg og ProjectZero sammen.

ProjectZero har masser af klimarigtig viden og Connie Skovbjerg kunne samle landsbybeboerne gennem landsbylaugene. heldigvis skulle der ikke tages stilling til noget som helst på møderne, hvor ProjectZero fortalte om alternativerne til oliefyr.

“I skal have en pose kaffe med jer hjem og så skal i drikke kaffe sammen”, sagde Connie Skovbjerg til landsbybeboerne efter møderne. Og så kunne de sidde hyggeligt og rart derhjemme og snakke tingene igennem med hinanden over en kop kaffe.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi kommer gerne ud

Det er ikke alle landsbyer, der har et velfungerende landsbylaug og det er ikke alle såkaldte mellembyer som Fynshav, der har et bylaug, som kan samle lokale mennesker.

“Men finder de lokale mennesker en måde at invitere os på, så kommer vi gerne og deler ud af vores viden”, siger Peter Rathje fra ProjectZero. Han fortæller, at der skal komme et rimeligt antal mennesker, hvis ProjectZero skal komme.

ProjectZero har svar på de fleste spørgsmål om klimarigtige energiløsninger.

ProjectZero har svar på de fleste spørgsmål om klimarigtige energiløsninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det kunne da være fint, hvis vi kunne samles i Diamanten i Fynshav, så vi samtidig kan prøve at snakke med borgerne i Fynshav om, hvordan de forestiller sig Fynshav i år 2025”, siger Connie Skovbjerg.

“Og vi kan hjælpe med Fynshav på vej som klimarigtig, så beboerne både bliver mere klimavenlige og sparer penge”, siger Peter Rathje.

Det er ikke Connie Skovbjerg eller ProjectZero, der skal tage initiativ til borgermøder. Det er borgerne selv.