Lave oliepriser holder flere oliefyr kørende

28. marts 2016 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Lave oliepriser bremser udfasningen af oliefyr i danske hjem. Og gør det dermed sværere for Sønderborg at nå målet om CO2-neutralitet allerede i 2029.

Charlie Lemptorp

Charlie Lemtorp

Artiklen fortsætter under annoncen

Tanken var, at oliepriser, der kun gik opad, ville motivere oliefyrsejerne til at finde en billigere og mere klimarigtig varmekilde. Men pludselig skete det utænkelige: Oliepriserne styrtdykkede.

Og det er baggrunden for, at Altinget har talt med energivejleder i Sønderborg Kommune, Charlie Lemtorp.

I 2009 tog kommunen fat på en systematisk indsats, som i 2029 skulle gøre Sønderborg til Europas første CO2-neutrale område.

En vigtig del af dette arbejde består ifølge kommunens seneste varmeplan i at få gjort bugt på de godt 1.100 oliefyr, som er placeret udenfor fjernvarmens rækkevidde. Resten af konverteringerne – et ukendt antal – antager man sker af sig selv, når det nye forbud til sommer træder i kraft.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det kan ikke undgås, at de lave oliepriser har en negativ indflydelse i en situation, hvor folk får tudet ørerne fulde med, at de skal skille sig af med oliefyret”, siger Charlie Lemtorp til Altinget.

Et nyt oliefyr koster i dag 30.000 kroner. Et pillefyr fås fra 55.000 kroner, mens varmepumper og jordvarme fås fra henholdsvis 85.000 og 120.000 kroner.

Lave oliepriser bremser

Det største problem ved de lave oliepriser er ifølge Charlie Lemtorp, at regnestykker, som han kan præsenterer forzero kunderne, bliver dårligere. En tilbagebetalingstid på 7-9 år på et jordvarmeanlæg opfattes af de fleste som lang tid. Det betyder, at energivejlederen i dag har 20 procent færre konverteringer end tidligere.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det største problem er, at folk vælger pillefyret, fordi det i dag er den billigste løsning. Men priserne på biovarme kommer til at eksplodere, og det vil ramme mange af de borgere, som nu tror, at de har valgt rigtigt”, siger han.

Antallet af oliefyr udenfor fjernvarmeområderne er ifølge Sønderborg Kommunes seneste opgørelse nu nede på godt 1.000 styk. Men den sønderjyske kommune har stadig et langt stykke vej at gå, hvis antallet af oliefyrede husstande skal flugte med landsgennemsnittet.