Ligeværd gør Venstre-politiker klogere på STU

19. august 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Det giver god mening for Venstres byrådsmedlem og -kandidat Sven Jensen at snakke med mennesker, der ved noget om de ting, som politikere har ansvaret for. Også når det gælder den særligt tilrettelagte uddannelse, STU.

Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg har fuld føling med STU i sit arbejde for at sikre, at unge med særlige behov får samme muligheder som andre. Den særligt tilrettelagte uddannelse er en slags ungdomsuddannelse, som kan optage unge med indlæringsvanskeligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forleden var det Fælleslisten, der hentede viden fra Ligeværds lokalformand og fredag var det Venstres Sven Jensen, der gennem sin byrådsperiode har haft fokus på udsatte børn.

Sven Jensen går i valgkamp med fokus på udsatte børn og unge.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hidtil har kommunen placeret en stor del af de unge mennesker på de lokale STU-tilbud og der er selvfølgelig også unge, som er på tilbud udenfor kommunegrænsen. Vi undrer os over, at kommunen placerer de unge, når det gælder de lokale tilbud. Reglerne siger, at unge med særlige behov også skal have lov til selv at vælge”, siger Ligeværdformand Jørn Thrane.

Politikere på STU-tur

Seneste nye på området er, at Børne- og Uddannelsesudvalget skal rundt på de lokale tilbud og se, hvad de gør for de unge.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og jeg vil råde Sven Jensen til at udvalget også besøger eksterne tilbud, så der er noget at sammenligne med – og så skal han lægge mærke til det såkaldte STU-tilbud på VUC”, siger Jørn Thrane.

STU’en er ikke en forlængelse af folkeskolen. Men VUC hjælper de unge videre med specialundervisning, så der er en chance for, at de får et gennemsnit, der åbner døren til f. eks. EUC.

“Det er fint, de gør det. Men det er ikke STU. Hvis de unge tilmelder sig VUC i mindst 20 timer om ugen, så kan de få SU”, siger Jørn Thrane og fortæller, at STU handler om noget helt andet. Og kan de unge opnå det fornødne gennemsnit på SU, så sparer kommunen godt 200.000 kroner for hvert skoleår.

Artiklen fortsætter under annoncen

Målet med STU

“STU skal klæde de unge med særlige behov på, så de kan få et aktivt liv. Nogle i ordinært arbejde, andre i feksjob og nogle i skånejob”, siger Jørn Thrane.

Det er Venstremanden helt klar over.

“Det vigtige er, at de unge mennesker får noget at stå op til. Om det så er to timers dagligt arbejde et eller andet sted, hvor det giver mening for dem, så er det fint. Det giver dem livskvalitet og det er dét, som det handler om”, siger Sven Jensen.

Jørn Thrane fortæller, at de unge, der har været på udenbys STU-tilbud lever et aktivt liv med en eller anden form for beskæftigelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter STU

“Og forvaltningen er vist ved at undersøge, hvor de unge fra de lokale STU-tilbud går hen, når de går ud af STU”, siger Sven Jensen. Hvis de lander i Jobcenters aktiveringtilbud, så bliver Venstremanden ikke glad.

“Så har de jo ikke fået noget ud af deres STU”, siger han.

Jørn Thrane er klar til at dele ud af sin viden om STU og unge med særlige behov til enhver, der vil være klogere på det område.

“Jeg vil ikke sidde og fortælle, at de lokale tilbud ikke hjælper de unge videre. Jeg synes, at udvalget skal se, hvad forvaltningen finder ud af og så tage tingene derfra”, siger Jørn Thrane. Ifølge ham er det et problem, at de lokale STU-tilbud får betaling for at have et antal pladser – uanset om de bruges eller ej.

“Så er deres økonomi jo sikret, uanset om de leverer en indsats, der gavner de unge eller ej”, siger han. Lokale tilbuds eksistens bliver ikke ringere af, at forvaltningen automatisk sender unge mennesker, der skal sidde på stolene.

Sven Jensen mener, at lokale STU-steder skal have betaling for hver ung, der er modtager undervisning – og ikke – som i dag – have penge for et vist antal pladser.

“Og jeg vil gøre mit til, at sikre, at indholdet i de lokale tilbud bliver så godt, at de unge opnår en form for beskæftigelse og chancer for et meningsfuldt liv, når de slutter”, siger han. Sven Jensen har fokus på, at unge med særlige behov skal have en tilværelse, der mindre om andre menneskers.

Når det er målet, vil Jørn Thrane anbefale, at der oprettes helt nye lokale tilbud – også gerne nogle 24/7-tilbud, så de unge får uddannelse, botræning og en fritidsdel.

“Det er det, som de får på de udenbys tilbud, der koster fra 80.000 kroner  og op til over en halv million for et skoleår”, siger han.

Et lokalt tilbud koster godt 200.000 kroner og for fire timers undervisning på skoledage.

Ligeværdsformanden og Venstre-politikeren er enige om, at det rigtige for nogle er, at de får et lokalt tilbud, mens andre vil høste mere ved et udenbys tilbud.

Og de er enige om, at Sønderborg skal følge lovgivningen og give de unge nogle valgmuligheder, som de kan vælge mellem.