Ligeværds formand og Eva Kjer fra Venstre er forbavsende enige

10. juni 2015 Samfund

Hos Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg savner formand Jørn Thrane en debat om børn og unge med særlige behov. Som han ser det, så er det svært for de unge med særlige behov at finde et parti, der kan varetage deres

Eva Kjer og Jørn Thrane mødtes ved Brøggeriet.

Eva Kjer og Jørn Thrane mødtes ved Brøggeriet.

Artiklen fortsætter under annoncen

interesser.

SønderborgNYT satte onsdag Jørn Thrane overfor Eva Kjer ved et bord udenfor Brøggeriet, så der kunne komme lidt fokus på unge med særlige behov i valgkampen. Det skal nævnes, at Eva Kjer tidligere har været socialminister og derfor har stor indsigt i de udsattes verden.

“Først af alt synes jeg det er godt, at Venstre vil have kigget inklusionen i folkeskolerne efter i sømmene. Men jeg savner altså, at der bliver kigget på den særligt tilrettelagte uddannelse, STU, som er for unge med særlige behov”, siger Jørn Thrane. han oplever, at Sønderborg Kommune gør meget for at stavnsbinde de unge, der får et frit valg mellem de lokale STU-tilbud i stedet for at der kigges på, hvad den unge helst vil og hvad der kan gavne mest.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er ked af at høre, at kommuner låser de unge fremfor at hjælpe med det behov, som de har. Også når det betyder, at der skal kigges ud over kommunegrænsen for at dække det behov”, siger Eva Kjer.

Kan staten ikke råbe højt?

Jørn Thrane ser gerne, at staten beder kommunerne om at følge intentionerne i loven og ikke tolker, som om det er evaen spareøvelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og forresten er det sådan, at det tit er billigere at sende unge til et sted udenfor kommunen, hvor de både kan bo og tage deres STU end det er at give dem et STU-forløb lokalt, hvor de til en højere pris end et udenbys ophold koster, får 20 timers undervisning om ugen”, siger Jørn Thrane. Han tiolføjer, at oven i den høje STU-pris skal man så lægge boligudgifter med mere.

“Det er sådan, at pengene skal følge den unge uanset om tilbuddet er indenfor eller udenfor kommunegrænsen – og det er kommunens opgave at give den unge med særlige et frit valg. Ganske som andre unge har. Handicap skal ikke være en hindring”, siger Eva Kjer. HUn mener, at kommuner skal tænke langsigtet, når de hjælper unge i STU-tilbud.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er vigtigt, den unge føler, han eller hun er det rigtige sted og at det bliver lysten, der driver værket”, siger den tidligere socialminister. Hun tilføjer, at Venstre har et udspil, hvor det siges klart og tydeligt, at unge med særlige behov også skal have frit valg.

“Det har jo vist sig, at det har de ikke i dag”, siger hun.

Inklusionen er gået for vidt

Jørn Thrane

Jørn Thrane

Artiklen fortsætter under annoncen

Når det handler om folkeskolernes inklusion, der jo også handler om unge med særlige behov, så mener Eva Kjer og Venstre, at inklusionen er gået for vidt. Også her er hun enig med Ligeværds Jørn Thrane.

“I Venstre tror vi, at der er en del unge, der bare er sendt til opbevaring i folkeskolerne og det vil vi have kigget på”, siger Eva Kjer.

“Hvis de unge har brug for specialundervisning, så skal de have den. Og her må sådan noget som transport ikke være en hindring”, siger hun.

Voksenlivet

Når de unge er færdige med deres STU-uddannelse, så ryger forbavsende mange på kontanthjælp og Landsforeningen Ligeværd mener, at det rigtige ville være at give dem en pension og et skånejob i en fart.

“Når de skal være på livslang overførselsindkomst er det vigtigt, det er den rigtige af slagsen”, siger Jørn Thrane.

Eva Kjer er også på det område helt på linie med Jørn Thrane.

“En hurtig afklaring er på alle måder en fordel for kommunerne. Så kan de bruge ressourcerne på noget andet”, siger hun.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
10. august 2022 Politik, Sønderborg

Udviklingen af Rønhaveplads lægges i mølposen for en tid

10. august 2022 Politik

Tirsdag var udviklingen af Rønhaveplads på bordet i Teknik-, By- og Boligudvalget, hvor projektet blev sat i bero på grund af pengemangel. “Venstre ser stadig et stort potentiale i at udvikle Rønhaveplads til en oase i byen med legeplads, udeservering o.s.v., og samtidig også som en del af korridoren fra havnen til den øverste del […]

Læs mere...