Lizl Rand med råd til dig der er tæt på krise og sygdom

16. juni 2016 REGIONALT

Ny brugsbog Tæt på krise og sygdom sætter bl.a. fokus på de mange tabuiserede tanker, man som pårørende kan have til et menneske i krise eller med svær sygdom:

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

“’Tag dig nu sammen! Du bliver simpelthen nødt til at tage dig sammen.’ Som pårørende er det så svært at forstå, og man vil så gerne være et supermenneske, der bare magter det hele og kan rumme alting.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men nogle gange har man bare lyst til at råbe: ’Du skal tage dig sammen. Nu! Rejs dig op fra den sofa og kom i gang. Jeg bliver sindssyg.’ At have den slags tanker, er der kæmpe tabu omkring.”

Lizl Rand har samlet masser af råd til pårørende til alvorligt syge.

Lizl Rand har samlet masser af råd til pårørende til alvorligt syge.

Citat af Ane Høgsberg fra den nye pårørende-bog, som er skrevet af Lizl Rand, der tidligere har været gæst i Brecklings Bogcafé, hvor hun fortalte om sit liv med angst.

Det er svært at være tæt på et andet menneske, der er i krise eller er ramt af sygdom. Som pårørende er vi ofte i tvivl om, hvad vi kan gøre, om vi gør det rigtige, hvordan vi støtter og gør en reel forskel.

Undersøgelser viser, at pårørende har en stor betydning for, hvordan og hvor hurtigt den sygdomsramte kommer sig.

Men pårørende skal også passe på sig selv, da mange bliver så overanstrengte i rollen, at de selv bliver stressede eller syge af f.eks. angst og depression, skriver L:izl Rand i en pressemeddelelse.

Bogen Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv kommer med inspiration, trøst og støtte til alle, der er pårørende. Udover faktuel viden, tips og øvelser rummer bogen også interviews med mennesker, der har været alvorligt syge, pårørende samt professionelle, der deler ud af deres værdifulde erfaringer og allerbedste råd:

Kapelmester Jan Glæsel, foredragsholder Michelle Hviid, karriererådgiver Agnethe Hviid, billedkunstner Per Hillo, forfatter Anna Grue, komiker Ane Høgsberg og overlæge i psykiatri Sebastian Swane, chefpsykolog Michael R. Danielsen, sognepræst Poul Joachim Stender, sygeplejespecialist Jesper Grud Rasmussen, kultursociolog Emilia van Hauen, sygeplejerske Else Olesen samt læge og klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk