Siden 2018 er der sket en markant stigning i antallet af personer i Sønderborg Kommune, der køber ADHD-medicin. Det viser et dataudtræk, som DR har undersøgt, over, hvor mange der har indløst en recept på ADHD-medicin på kommunens apoteker.
Sidste år blev der solgt ADHD-medicin til 416 børn og 1.136 voksne i Sønderborg Kommune. Det er en betydelig stigning sammenlignet med 2018, hvor der nu er 133 flere børn og 543 flere voksne, der får ADHD-medicin.
Sønderborg Kommune er blandt de 20 kommuner i Danmark, hvor den største andel af befolkningen får ADHD-medicin. Ifølge dataudtrækket har 1,88 procent af sønderborgerne mellem 18 og 64 år i det forgangne år indløst en recept på ADHD-medicin. Det er markant flere end i nabokommunen Aabenraa, hvor kun 1,25 procent af befolkningen har gjort det samme. Dermed er Aabenraa blandt de 20 kommuner, hvor færrest i befolkningen får ADHD-medicin.
At sandsynligheden for at få ADHD-medicin afhænger af, hvor man bor, understøttes af tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Det kommer bag på Jesper Andreasen, der er lektor i farmakologi på Københavns Universitet.
”Det er bekymrende, at der er så enormt store forskelle. Det skal helst ikke være afgørende, hvor man bor i forhold til ens chancer for at blive udredt og komme i behandling. Det skal helst være lige for alle,” siger Jesper Andreasen til DR.
Undersøgelser viser, at livet kan blive forkortet med mere end 10 år, og der er øget risiko for stofmisbrug, impulsiv adfærd, kriminalitet, skilsmisse, angst, depression, og belastningsreaktion, oplyser Jesper Andreasen.
ADHD Foreningen kalder det helt uforståeligt, at der er så store forskelle i behandlingen.
”Vi ser mange få stress, depression, angst og ryge ud af arbejdsmarkedet eller børn, der ikke kommer i skole. Det har sindssygt store konsekvenser, at vi ikke på en eller anden måde har det her fælles billede af, at det er sådan her, vi udreder og behandler for ADHD,” siger Camilla Louise Ganzhorn, der er direktør i ADHD Foreningen til DR.