Med internettet som medspiller kan der spares masser af energi

6. oktober 2016 Sundeved

Fire Sønderborg-virksomheder er gået sammen i et innovationsprojekt, som også har deltagelse af SDU, energiklyngen Clean og Sønderborg Vækstråd. I fællesskab bruger de digitaliseringsteknologier knyttet til ”Internet of Things” (IoT) til at udvikle og afprøve et koncept til energieffektiv og samlet styring af belysning, ventilation og gulvvarme.

Det fælles projekt, som har fået navnet ”IoTStyring”, bliver medfinansieret fra Syddansk Vækstforum og EU’s Regionalfond med i alt 10,9 mio. kr.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med ”Internet of Things” og relevante digitaliseringsteknologier kan apparater identificeres og kobles til internettet, og der opstår nye muligheder for at styre energiforbrugende apparater. Systemerne til bygningsstyring kan placeres i ”skyen”, og brugerne såvel som producenter får flere muligheder for interaktion med apparater og styringssystemer.

Når apparater og styringssystemer er knyttet til internettet, kan styringen desuden indgå som en aktiv del af balanceringen af produktion og forbrug på det elektriske net i såkaldte Smart Grids og Micro Grids.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fire stærke kort

Fire virksomheder i Sønderborg – OJ Electronics A/S, Automatic Syd A/S, Damm Cellular Systems A/S og Niko-Servodan A/S – udvikler og producerer apparater til belysning, ventilation, gulvvarme og kritisk kommunikation samt produktionseffektivisering.

Sammen med Syddansk Universitetet, energiklyngen Clean og Sønderborg Vækstråd er de nu gået sammen i innovationsprojektet ”IoTStyring”. Her udvikles og afprøves et koncept til samlet styring af apparater, så der kan spares energi. Desuden øges brugeroplevelsen, når styringen bliver mere præcis i forhold til behovene.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vores kunder efterspørger i stigende grad innovative løsninger, der udnytter de digitale muligheder. Projektet ”IoTStyring” giver mulighed for, at vi – sammen med kollegavirksomheder – kan accelerere udviklingen af nye konkurrencedygtige produkter”, siger Erik Damsgaard fra OJ Electronics A/S, der er projektets ledervirksomhed.

I fremtiden ventes en meget større værdiskabelse, når digitaliseringsteknologier og kommunikation over internettet bliver udbredt i blandt andet boliger, på kontorer, i produktionsanlæg, i detailhandelen samt i transport og logistikbranchen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Virksomhederne i projektet ”IoTStyring” har stærke kompetencer og markedspositioner med produkter og løsninger, der i høj grad kan videreudvikles med anvendelse af øget digitalisering og samspil via internettet.

Flere i arbejde

Gennem innovationsindsatsen i ”IoTStyring” styrker virksomhederne produktudviklingsindsatsen, og de udbygger hver for sig og sammen deres kompetencer på et vigtigt område. Dermed er der udsigt til øget vækst og beskæftigelse, der gavner Sønderborg-området.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er utrolig glade for, at virksomhederne i fællesskab tænker udviklingsorienteret på nye teknologiområder. Det giver grobund for at udbygge Sønderborgs styrkeposition for energieffektive løsninger”, siger direktør Ole Daugbjerg fra Sønderborg Vækstråd i en pressemeddelelse. Vækstrådet har været drivkraft i at samle projektpartnerne og beskrive projektet.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 Sundeved, Politik

Nu kommer der penge til cykelsti mellem Avnbøl og Adsbøl

27. maj 2022 Sundeved

Som en del af ’Cyklens år 2022’ har forligskredsen bag Infrastrukturaftalen sat 200 millioner kroner af til at støtte nye cykelprojekter i Danmark. Forligskredsen er på baggrund af et oplæg fra Vejdirektoratet blevet enige om at udmønte pengene til en række konkrete projekter og ét af dem er en cykelsti mellem Avnbøl og Adsbøl. ”Det […]

Læs mere...