Med ProjectZeros Masterplan2029 viser Sønderborg verden klimavejen

10. november 2021 Erhverv

Virksomhederne i Sønderborg-området kan sammen skabe øget vækst, og nye grønne arbejdspladser, når Sønderborg skal være CO2-neutralt i 2029. I dag er omkring 60 procent af Sønderborg-områdets samlede arbejdsstyrke, fordelt på mere end 70 virksomheder, beskæftiget med udvikling af grønne teknologier og produktion af energi og grønne løsninger til et globalt vækstmarked, som af eksperter vurderes til at vokse til 1.000 milliarder euro årligt.

”Med Masterplan2029 kan vi i Sønderborg demonstrere byernes klimarejse hele vejen til nullet i 2029 – og dermed vise verden klimavejen. I samarbejde kan vi med Masterplanen demonstrere det integrerede energisystem, som udnytter den grønne energi og ressourcerne effektivt”, siger Lars Tveen, formand for ProjectZero-fonden, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborgs klimaindsatser tiltrækker allerede interesse fra hele verden. Således afholder IEA i juni 2022 sin internationale energi-konference i Sønderborg og Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, fortalte i sidste uge i Glasgow verdens C40 mega-cities, hvordan stærke Sønderborg-partnerskaber i samarbejde udfordrer klimakrisen.

”IEA-konferencen i juni 2022 er en enestående mulighed for, at vores lokale virksomheder viser verden klimavejen. Både hvordan virksomhederne konkret reducerer deres CO2-udledning og samarbejder om at demonstrere klima-løsningerne i Sønderborg-området”, siger Lars Tveen, der samtidig glæder sig over samspillet med de nationale klyngeorganisationer

Artiklen fortsætter under annoncen

ECD, Clean Cluster og Erhvervshus Syds opbakning med grøn rådgivning og projektudvikling.

Den resterende vej mod nullet stiller nye krav til samarbejde og tekniske løsninger på tværs af sædvanlig tænkning og sektorer. Overskydende energi og ressourcer i en sektor skal opsamles og anvendes som værdifulde ressourcer i andre sektorer. Det gælder især varme fra industriens produktionsprocesser, produktionen af biogas, rensning af spildevand med videre, som alle rummer store potentialer for at varmeforsyne områdets fjernvarme og dermed bidrage til det integrerede energisystem. På samme måde skal opsamlet CO2 sammen med biogas og grøn strøm bidrage til at skabe fremtidens grønne syntetiske Power-to-X brændsler til fly og lastbil transport m.v.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sønderborg-virksomhederne har potentialer til at udvikle fremtidens energiløsninger og kan med udgangspunkt i Masterplanen demonstrere løsningerne først i Sønderborg, inden de eksporteres til resten af verden. Dette gælder især de såkaldte sektorkoblingsløsninger”, siger Lars Tveen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
7. december 2021 112, Sønderborg

Reddet ud fra brændende lejlighed

7. december 2021 112

Tirsdag – kort før middag – blev der ringet 112 fra Nørager, hvor der var brand i en 1. sals lejlighed. “Vi var hurtigt fremme på stedet og fik reddet de personer, som var  i lejligheden, ud”, siger indsalsleder Bo Olesen til SønderborgNYT. “Branden fik vi hurtigt slukket og så mangler vi bare at ventilere […]

Læs mere...