Millioner af fondskroner til forskning på SDU

7. maj 2021 Erhverv

Hvert forår giver Danmarks Frie Forskningsfond støtte til nogle af de mest lovende og originale ideer på tværs af alle videnskabelige grene, når programmerne ”DFF-Forskningsprojekt1 og DFF-Forskningsprojekt2” bliver uddelt. Bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst siger i en pressemeddelelse:

”Niveauet har været enormt højt i år. Det er fantastisk at blive bekræftet i den enorme idérigdom og høje kvalitet, der er i de danske forskningsmiljøer. I sidste ende kan det være til gavn for hele samfundet, fordi det udbygger fundamentet for forskningens nybrud, og dermed er det med til at ruste os til fremtiden”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et af de projekter, der netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, er initieret af lektor ved NanoSYD på SDU i Sønderborg, Jakob Kjelstrup-Hansen, som har modtaget en bevilling på 2,9 millioner kroner.

”Jeg er meget stolt over at modtage bevillingen fra DFF. Dette vil give et stort boost til vores forskning inden for fotodetektorer og styrket samtidig både vores virksomheds- og internationale samarbejde”, siger Jakob Kjelstrup-Hansen.

Jakob Kjelstrup-Hansens projekt handler om infrarøde fotodetektorer, som har et stort potentiale inden for fødevareanalyse, for eksempel ved automatiseret sortering af frugt og grøntsager. Teknologien har dog mange anvendelsesmuligheder og man kunne på sigt forestille sig, at den vil kunne anvendes i forbindelse med automatisk affaldssortering på forbrændingsanlæg.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Eksisterende detektorteknologier er typisk baseret på uorganiske halvledermaterialer, som dog er dyre og fremstillingsprocessen er kompliceret. I modsætning hertil er organiske halvledermaterialer billige og har relativt simple fremstillingsprocesser, som dog ikke er udviklede til samme høje niveau”, fortæller Jakob Kjelstrup-Hansen.

Og det er her forskeren vil sætte ind; de organiske halvledermaterialer skal udvikles til et højere niveau, så de bliver bedre til at absorbere lys og sende et elektrisk signal videre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et andet af projekterne, der har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, er sat i gang af et hold forskere fra DTU i samarbejde med professor mso, Morten Madsen, fra SDU i Sønderborg. Projektet har titlen ’EPIC-OPV: Entangled PolaritonIC states for improved energy and charge transfer in non-fullere Organic Photovoltaics’ og har modtaget en samlet sum på 6,2 millioner kroner.

Med en samlet sum på næsten 6 millioner forskningskroner til NanoSyd, så er leder for centret, professor Horst-Günter Rubahn, ikke overraskende en glad og stolt mand. Bevillingerne baner nemlig vejen for nye anvendelser af organiske – og dermed grønne – materialer i fremtidige teknologiske løsninger, som hjælper os med at forme en bæredygtig fremtid.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har udviklet avancerede organiske tyndfilm teknologier over de sidste mere end ti år og det er fantastisk at se at den slags teknologier bliver meget værdifuld, nu hvor vi stå over for de virkelig store klimaudfordringerne”, siger Prof. Horst-Günter Rubahn, leder af NanoSYD centret og Mads Clausen Instituttet.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. juni 2022 Samfund, Sønderborg

Risiko for skybrud mandag morgen og formiddag

27. juni 2022 Samfund

I det sønderjyske er de første lyn også blevet registreret – og det første skybrud kan være lige på trapperne, skriver TVs Vejret. Et lavtryk med tilhørende koldfront ligger på tværs af landet og giver i de tidlige morgentimer kraftige regnbyger i det jyske. Det giver risiko for kraftige tordenbyger, der kan være med skybrud. […]

Læs mere...