Millioner til grøn omstilling i sydjyske virksomheder

4. februar 2020 Erhverv

Når en virksomhed river et hus ned og bruger materialerne til et nyt byggeri, eller hvis overskydende mad fra en fødevarevirksomhed bliver indsamlet og genanvendt, er der tale om en cirkulær forretningsmodel. Det handler om at forlænge produktets levetid, genbruge og genanvende og om reducere mængden af affald.

Sådanne forretningsmodeller kan Erhvervshus Sydjylland nu hjælpe endnu flere små og mellemstore virksomheder i gang med. Erhvervshuset er partner i det landsdækkende tilskudsprogram “Grøn og Cirkulær Omstilling”, der nu skydes i gang. Målet er at hjælpe mindst 450 danske SMV’er på landsplan i gang med at tænke i cirkulær økonomi. For det er ikke altid så enkelt, som det lyder.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Manglende ressourcer og viden er nogle af de primære udfordringer i forhold til at få flere virksomheder med på at tænke i cirkulær økonomi. Det er for stor en mundfuld at komme i gang med for små og mellemstore virksomheder. For hvor skal man starte, og hvad kan betale sig”, siger Peter Lind, som er projektleder i Erhvervshus Sydjylland.

99 procent af dansk erhvervsliv

De små og mellemstore virksomheder udgør 99 procent af dansk erhvervsliv, og de spiller derfor en afgørende rolle for, at Danmark når sine klimamål.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Som erhvervshus for Sydjylland har vi hul igennem til de små og mellemstore virksomheder i 13 kommuner. Og vi kan se en stor værdi, at vi dels hjælper med at indfri de danske klimamål, men mindst lige så vigtigt er det, at vi øger vores virksomheders konkurrenceevne på den globale scene”, siger Peter Lind.

Tilskud afgørende for omstilling

Pengene, som følger med programmet, skal understøtte virksomhederne i deres omstilling til cirkulære og grønne forretningsmodeller. På landsplan er der tale om en investering på 95 millioner kr. fra Dansk Erhvervsfremmebestyrelse. Initiativet møder stor opbakning fra Dansk Industri.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er behov for nogle helt konkrete aktiviteter, som giver små og mellemstore virksomheder mulighed for at komme i gang med den cirkulære omstilling og for at realisere de potentialer der er forbundet med udviklingen af bæredygtige forretningsmodeller. Derfor giver dette projekt virksomhederne en mulighed, som både gavner klimaet, men også virksomhederne selv”, siger Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Fakta om “Grøn Cirkulær Omstilling”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Målgruppen for projektet er virksomheder, der endnu ikke er kommet i gang med den grønne omstilling.

Der er flere mulighed for tilskud:

Et individuelt forløb med hjælp fra en rådgiver til en værdi af 90.000 kr. eller

Et kollektiv forløb med flere virksomheder med fælles interesser, eksempelvis en  virksomhed og underleverandører, da udgangspunktet er værdikædesamarbejde.

På landsplan er der afsat i alt 95 millioner kroner til at hjælpe 450 danske virksomheder. Projektet er finansieret af EU’s Regionalfond og decentrale erhvervsfremmemidler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Partnerskabet bag projektet “Grøn Cirkulær Omstilling” er:

Lifestyle & Design Cluster, CLEAN, Erhvervshusene, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark, Gate21, Plast Center Danmark, Danish Food Innovation, Dansk Industri, Dansk Design Center, DAMRC og Næstved kommune

Læs mere på groenogcirkulaer.dk

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2023 112, Sønderborg

Mindre brand i en kompostbunke

24. september 2023 112

Søndag – kort efter middag – kørte Ullerup Frivillige Brandværn til en mindre brand på Gl. Landevej i Vester Sottrup. “Her var der en, som havde smidt noget aske fra pillefyret ud i kompostbunken og så gik der ild i den”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Beredskab Sønderborg til SønderborgNYT. “Det er meget vigtigt, at […]

Læs mere...