Mindearrangement på Arnkilsmaj

25. juli 2022 Kultur
Mindestenen på Arnkilsmaj. Foto: Ole Kæhler
Mindestenen på Arnkilsmaj. Foto: Ole Kæhler

Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet står i dag, mandag, klokken 10 for et mindearrangement for flybesætningen ved Arnkilsmaj på Kær halvø.

Mindestenen er opstillet et par hundreder meter vest for det sted hvor bombemaskinen styrtede ned natten til 25. juli 1943.

Hændelsen dengang i 1943 fortælles af L. Larsen fra Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet, og J.P. Rasmussen fra Kontaktudvalget lægger herefter buketten fra Hæren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil yderligere blive lagt buket fra Sønderborg Kommune og Folk & Sikkerhed, ligesom personel fra Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet deltager med faner og flag.

Den nedstyrtede bombemaskine, en Halifax, var dengang i 1943 på vej mod Hamborg på første bombetogt under operation Gomorre. Bombemaskinen lettede fra basen Snaith Airfield i Yorkshire i England med kurs mod Tyskland. Af ukendte årsager kom bombemaskinen væk fra den store formation på 791 bombefly, og blev et led bytte for en tysk natjager, skriver Kontaktudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Radarstationen Ameise ved Aabenraa opdagede den enlige bombemaskine og en natjager blev sendt af sted. Radarstationens radaranlæg fik hurtigt dirigeret natjageren ind på kursen af bombemaskinen og over Sønderborgområdet fløj natjageren ind under bombemaskinen bagfra og skød den i brand.

Den brændende bombemaskine styrtede herefter ned nord for Hestehave med besætning og bomber ombord. Det lykkedes at redde to flyvere ud af den brændende maskine, inden en af bomberne eksploderede og slog resten af besætningen ihjel.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to der blev reddet ud af vraget døde senere på sygehuset i Sønderborg af deres forbrændinger.

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af årsdagen til ære for den allierede flybesætning, der mistede livet under anden verdenskrig for 79 år siden.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
13. august 2022 Politik, Sønderborg

Et skridt tættere på at flere af kommunens biler kører på el

13. august 2022 Politik

Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendte i marts Handleplan for grøn omstilling af persontransport. Et af tiltagene handler om at kommunen skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler. På onsdag skal Økonomiudvalget gerne nikke til udrulningsplanen. I forhold til at få sat ladestationer op, så forelægges sagen til Teknik-, By og Boligudvalgets beslutning, idet der er […]

Læs mere...