Ministeren kan ikke sige om der kommer en tilladelse til at stille Lillebælt Syd-møllerne op

15. marts 2023 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag eftermiddag blev Klima, energi og forsyningsministeren spurgt om, hvornår Sønderborg Kommune kan komme videre med vindmølleprojektet, Lillebælt Syd, der er sat i bero af Energistyrelsen, fordi der er risiko for, at projektet strider imod gældende EU-lovgivning.

Det var Enhedslistens Energi- og Forsyningsordfører, Søren Egge Rasmussen, der spurgte, hvornår der kan ventes en ‘åben-dør’ for Lillebælt Syd, når døren til to andre lignende projekter er åbnet.

“De to vindmølleprojekter, som har fået lov til at arbejde videre, havde allerede fået en byggetilladelse inden døren blev lukket og det har Sønderborg Kommune ikke fået”, sagde Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard på Folketingets egen tv-kanal, som sendte fra folketingssalen. Han tilføjede, at han ikke kan bede sit ministerium om at give tilladelse til noget, der efterfølgende kan vise sig at være ulovligt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spørgeren, Søren Egge Rasmussen, fortalte ministeren, at Lillebælt Syd er nødvendig for, at Sønderborg Kommune kommer i mål med ProjectZero-visionen.

“Sønderborg Kommune og en række virksomheder har arbejdet på at sikre et bedre klima siden 2007 og der blev søgt om tilladelse til Lillebælt Syd tilbage i 2010 og. Vindmøllerne i Lillebælt er afgørende for, at Sønderborg Kommune får lavet Power-to-X-anlæg og bliver CO2-neutral”, sagde ordføreren og spurgte:

“Hvornår kan Sønderborg Kommune forvente at få et svar på, om de kan gå videre med Lillebælt Syd?”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ministeren sagde, at han også synes, det er brandærgerligt, sagsbehandlingen på projektet er sat i bero.

“Jeg glæder mig over Sønderborgs engagement og vi arbejder på sagen og vender tilbage med et svar, når alle muligheder er udtømt”, sagde Lars Aagaard og tilføjede:

“Vi er meget grundige, fordi vi ikke vil risikere at give tilladelse til noget, som så viser sig at være ulovligt”.

Byrådsmedlem efterlyser en hurtig afgørelse

Næstformand i Sønderborgs Natur-, Klima- og Miljøudvalg Daniel Staugaard siger til SønderborgNYT, at ministeriet må se at få taget en beslutning.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Af hensyn til den grønne omstilling og investorerne i Lillebælt Syd, så må ministeriet se at få taget en beslutning, så vi i Sønderborg ved, om vi skal arbejde videre med projektet eller om vi ikke skal”, siger Daniel Staugaard og tilføjer, at Lillebælt Syd er afgørende for, om Sønderborg når nullet i 2029 eller om vi ikke gør.

25. februar 2024 Politik, Sønderborg

SF sætter John Brandt i spidsen til kommunalvalget

25. februar 2024 Politik

SF Sønderborg har på et opstillingsmøde enstemmigt valgt John Brandt som spidskandidat til det kommende kommunalvalg, der finder sted i november 2025. John Brandt er 31 år, bor i Sønderborg, og arbejder som kirketjener i folkekirken. Han er tidligere forperson for LGBTQ+ Sønderborg, hvor han har været med til at stifte foreningen og arrangere Sønderborgs […]

Læs mere...