Augustenborgs fremtidsmuligheder er større end de fleste forestiller sig

26. januar 2022 Kultur

Augustenborg er noget særligt og med hertugernes fortælling, så fortælles grænselandets historie, hvor Augustenborg er helt central og havde stor betydning for hele grænselandet. Byen var et magtcentrum og den kulturarv skal vi passe på.

Sådan sagde borgmester Erik Lauritzen i sit oplæg til et borgermøde, der tirsdag aften fandt sted i Augustenborg Hallerne og mødet var godt besøgt.

For at holde fast i historien, så er der lavet en plan for bevaringsværdige bygninger i et afgrænset område i Augustenborg og sammen med fortællinger om hertugerne, så bliver der fokus på Augustenborg som hertugernes by.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I er ikke klar over, hvor stort det her er”.

Sådan har en af de mange eksperter, som kommunens forvaltning har talt med, sagt om udviklings-mulighederne i Augustenborg.

“Augustenborg har potentiale til at komme på UNESCOs verdensarvsliste og byen har et rigtigt stort potentiale, som vil få turisterne til at strømme til”, sagde Sille Marcussen Dall, der er plan og myndighedschef i Sønderborg Kommune og hun fortæller videre, at det ikke handler om at lave et frilandsmuseum.

“Når vi vælger at bevare bygninger, så skal bygningerne kunne give et eller andet igen. Det handler om at udvikle Augustenborg, så den bliver til en by, der byder på mere. Planen vil gavne erhvervslivet og den vil få flere til at flytte til Augustenborg”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun fortæller videre, at det kommer til at tage tid, men ved at alle implicerede giver sig tid, så kan man nå langt. Grundighed er et nøgleord.

“Vi lægger op til, at Augustenborg skal være et fyrtårnsprojekt, hvor hele byrådet bakker op. Det er nemlig virkelig store penge, der skal i spil, når de forskellige ting sættes i gang. En del skal kommunen selv betale, der er også emner for mindre investorer og der er også projekter, hvor vi kan søge de helt store fonde”, sagde borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kort sagt: I Augustenborg findes en enestående kulturskat, hvis internationale potentiale bare venter på at blive foldet ud.

For i Augustenborg ligger en komplet hertugby med slot, slotskirke, palæer, park og en by fuld af gamle barokhuse.

Den gamle hertugby er ganske enestående på både dansk og europæisk plan og er samtidig vidnesbyrd om et afgørende kapitel i Danmarks, Grænselandets og Europas historie.

Med andre ord rummer Augustenborg alt det, der skal til for, at den smukke hertugby kan blive vækstcentrifuge for turisme, vækst og nye arbejdspladser i hele Sønderborg Kommune – og måske på sigt blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Artiklen fortsætter under annoncen

Augustenborgs borgere har mulighed for at være med i forskellige arbejdsgrupper og dermed sætte deres præg på den udvikling, som vil ske gennem de kommende mange år.

For år tilbage fortalte Sønderborg Slots Carsten Porskrog, at Augustenborg er helt unik – og det skyldes, at havde der ikke været en hertug, som begyndte at bygge et slot, så havde der ikke været en by.

“Der er kun et par byer i Europa, som er opstået på den måde og det er specielt, at flere af de gamle huse i Augustenborg er bygget af de samme håndværkere, som byggede slottet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arbejdsgrupperne er forankret i Sønderborg Kommune og man tilmelder sig via HJEMMESIDEN .

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 112, Sydals

Ild i varebil på Kegnæsvej

27. maj 2022 112

I dag, fredag, klokken cirka 13 blev der ringet 112 og Sydals Frivillige Brandværn kørte til Kegnæsvej, hvor der var ild i en varebil. “Branden fik de frivillige brandmænd hurtigt slukket og fordi der var risiko for, at føreren af bilen har fået røg, så tilkaldte vi en ambulance, så han kunne blive tjekket”, siger […]

Læs mere...