Musikfestival: Vi vil mere fest og mindre druk

5. juni 2013 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Arrangørerne bag Nord-Als Musikfestival samarbejder med Dansk Live og Sundhedsstyrelsen for at skabe trygge rammer for festivaldeltagerne. Især unge er i fokus, og her spiller de unges forældre og barpersonalet en vigtig rolle. Kampagnen hedder ’Mindre druk. Mere fest’ og vil være synlig på 13 festivaler i løbet af sommeren.

Mere end 3.800 gæster indtager i denne weekend Nord-Als Musikfestival, og det betyder travlhed i barerne, høje promiller og mærkbare tømmermænd. Festivalarrangørerne ved, at musik og alkohol hænger sammen, men de er deres ansvar voksent og vil med kampagnen blandt andet sætte fokus på den vigtige dialog, som forældrene bør have med deres unge, inden de sender dem ud på festivalpladserne.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Solskin, musik og festivalstemning forbindes næsten altid med kolde fadøl. Derfor arbejder vi også med, at alle vagter og specielt vores barpersonale er ekstra øjne og ører på pladsen, når promillen bliver høj – især overfor de unge, siger PR ansvarlig for Nord-Als Musikfestival Berit Fibiger.

Styr på aldersgrænsen

Et af tiltagene på Nord-Als Musikfestival er at uddele armbånd til unge over 18 år, så det er lettere for barpersonalet at holde styr på, hvem der må få udskænket alkohol. Men barpersonalets skal ikke bare kende udskænkningsreglerne, de skal også efterleve dem. Når man er ung, kan det være svært at vurdere, hvornår man er på vej ud over grænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Nogle gange kunne bartenderen måske servere en sodavand med et smil i stedet for en fadøl for meget. Ofte kan de unge godt bruge lidt vejledning fra en voksen til at finde ud af, hvornår det er en god idé at holde lidt igen, siger Jakob Brixvold, der er Sekretariatschef hos Dansk Live.

Nok er nok

Et øget fokus på udskænkingskulturen i det danske festliv er særdeles velkomment, mener Sébastien Tutenges, der forsker i sikkerhed i nattelivet på Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vi har den udfordring i Danmark, at udskænkning af alkohol til tider sker til unge, der er alt for fulde. Hvis festivalerne blive en platform, hvor ansvarlig udskænkning praktiseres, så er det et stort skridt i den rigtige retning, siger han.

Tal alkohol med de unge

Årets kampagne fra Dansk Live i samarbejde med Sundhedsstyrelsen hedder ’Mindre druk. Mere fest’ og sætter også et ekstra fokus på forældrenes rolle over for deres teenagere, der tager på festival og går til koncerter i løbet af året. Kampagnen giver gode råd til, hvordan forældrene kan indgå i en dialog med de unge, og hvor stor en forskel den dialog gør.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vi forventer som festival, at forældrene tager ansvar og går i dialog, så festen bliver tryg for de unge. De skal tale med deres unge om faldgruberne ved for meget alkohol. Både mindre ting som skænderier med vennerne, men også mere alvorlige områder som eksperimenter med stoffer og risiko for vold, forklarer Jakob Brixvold.

Nord-Als Musikfestival finder sted fra fredag d. 7. juni til lørdag d. 8. juni.

Gode alkoholråd: http://sonderborgnyt.dk/sundhed-livsstil/musikfestival-gode-rad-om-alkohol.html

Artiklen fortsætter under annoncen

 

18. juli 2024 Augustenborg, Samfund

Bosted har fået bugt med magt og tvang

18. juli 2024 Augustenborg

På det socialpsykiatriske botilbud, Hertughaven, i Augustenborg var op mod ti tvangsindlæggelser hver måned, et højt antal magtanvendelser og konflikter – nu er magt og tvang er minimeret, høj faglighed og beboerinddragelse er i fokus – og den regionale psykiatri er en vigtig samarbejdspartner i hverdagen, skriver Socialpædagogerne. ”Vi har sat ind på flere parametre. […]

Læs mere...