Når ingen tør blande sig kan vold i hjemmet ende med drab

4. juli 2016 112
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

Når lederen af Sønderborg Kvinde- og Krisecenter, Ruth Malle, fortæller om centrets arbejde, så siger hun:

“Vi forebygger drab”.

Og det er der al mulig grund til at tage alvorligt.

dk/wp-content/uploads/2015/11/IMG_3728-291×300.jpg” alt=”Ruth Malle fortæller, at den vigtige opgave i centret er at forebygge drab.” width=”291″ height=”300″ /> Ruth Malle fortæller, at den vigtige opgave i centret er at forebygge drab.

Hvert år udsættes cirka 33.000 kvinder og 13.000 mænd for vold fra deres partner. 10-12 personer, heraf flest kvinder, bliver slået ihjel.

En kvinde havde bedt naboerne ringe til politiet, hvis de hørte larm fra lejligheden. Hun skreg i ti minutter, inden hun blev slået ihjel. Flere i opgangen hørte hende.

En anden kvinde blev stukket ihjel af sin eksmand med en kniv, da hun var ude at handle. Inden det skete, havde manden fortalt syv personer i omgangskredsen, at han ville dræbe hende.

Turde flere blande sig, så ville statistikken ifølge Fyens Stiftstidende se mindre dyster ud, konkluderer et nyt forskningsprojekt, der gennemgår 36 drab i ægteskaber og parforhold begået i Danmark fra 2009 til 2011.

Kendetegnende for de tragiske sager er, at venner, familie, naboer eller kolleger vidste, at der var alvorlige problemer i forholdet.

Vi mangler mod til at handle

I sociolog Ester Nørregaard-Nielsens og  cand.jur. Nell Rasmussens undersøgelse svarer ni ud af ti, at de synes, at det er rigtigt at blande sig, hvis man er vidende om vold i et parforhold. Kun syv procent mener, at partnervold er en privat sag.

Kvinde- og Krisecentret på Agervang 5

Kvinde- og Krisecentret på Agervang 5

Når de gode intentioner sjældent føres ud i virkeligheden, så skyldes det ifølge undersøgelsen især frygten for at gøre noget, som er uacceptabelt i andres øjne.

Og her er det udbredt blandt de adspurgte at tro, at andre mener, at det er utidigt at blande sig.

“Vi har en frygt for at gøre noget, som andre vil se på med misbilligelse, og derfor lader vi alle være med at blande os. I vores iver for at tilpasse os omverdenen overhører vi vores indre normer og moral”, siger Esther Nørregård-Nielsen.

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 58)

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 48)
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk