Når virksomhederne i Sønderborg går på sommerferie, trækker skurkene i arbejdstøjet – her får du gode råd fra Sydbank

5. juli 2022 Erhverv
Foto: Erhvervsdirektør Hans Jørn Zachariassen, Sydbank i Sønderborg.
Foto: Erhvervsdirektør Hans Jørn Zachariassen, Sydbank i Sønderborg.

Ferietid er svindeltid for it-kriminelle, hvor de intensiverer angreb på lokale virksomheder og det kan koste mange penge. Derfor handler det om at være opmærksom på truslerne og sørge for at have kontrolprocedurerne på plads, lyder rådet fra erhvervsdirektør Hans Jørn Zachariassen fra Sydbank i Sønderborg.

Sydbank står nogle gange med sager, hvor uheldige erhvervskunder er blevet snydt for større eller mindre beløb. Svindlerne slår til, når mange faste medarbejdere holder ferie, mens vikarer tager over i bogholderierne og andre centrale funktioner i en virksomhed og det øger risikoen for at blive ramt af eksempelvis faktura- eller CEO-svindel.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er der, vi ser flest angreb mod vores erhvervskunder, og der hvor de taber flest penge. Sagen er nemlig den, at mens banken i mange tilfælde dækker tabet, hvis privatkunder bliver ramt af svindel, så hæfter erhvervskunderne selv for tabet”, siger Hans Jørn Zachariassen.

Der kan være tale om rigtig store beløb, så det kan være decideret kritisk for nogle virksomheder og derfor synes Sydbank, det er så vigtigt at sprede budskabet om, at man altid skal være opmærksom. Særligt i den her tid, hvor der er en del ferieafvikling, og hvor rollerne i virksomhederne måske bliver byttet om.

Artiklen fortsætter under annoncen

Faktura-svindel kan eksempelvis ske ved, at vikaren i bogholderiet overser faresignalerne ved en regning fra en tilsyneladende velkendt leverandør, som pludselig har skiftet bank.

Det er en effektiv metode for svindlere til at få overført større beløb til en fremmed konto, som de råder over. CEO-svindel kan foregå på den måde, at afløseren i økonomikontoret lader sig overtale af en fabrikeret mail eller sms fra chefen om at overføre et stort beløb – gerne hurtigst muligt.

”Derfor er det bedste råd at sætte afløserne grundigt ind i virksomhedernes kontrol-mekanismer, så de er klædt på til at spotte eventuelle forsøg på svindel. Det kan endda være godt givet ud at udvide kontrollerne, fordi de faste medarbejdere bedre kan få øje på mistænkelige henvendelser end dem, der sidder med tingene for første gang. Hellere én kontrol for meget end én for lidt”, siger Malene Morsing, afdelingsdirektør i Sydbanks Fraud-afdeling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis uheldet først er ude, skal virksomhederne tager kontakt til deres bank hurtigst muligt.

”I nogle tilfælde kan vi som bank nå at standse betalingen. Jo hurtigere virksomhederne tager fat i os, jo større er chancen for det”, siger Malene Morsing.

Derudover råder hun de danske virksomheder til at undersøge mulighederne for at tegne en cyberforsikring.

”En cyberforsikring kan for eksempel dække i forbindelse med hackerangreb, sikkerhedsbrud, driftstab og erstatningskrav. Det er forskelligt fra forsikring til forsikring, så det er en god idé at drøfte det med sit forsikringsselskab”, slutter Malene Morsing.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erhvervsdirektør Hans Jørn Zachariassen, Sydbank i Sønderborg har disse gode råd til virksomhederne i sommerferien:

Undgå at betale en falsk faktura

Foretag kontrolopkald, når betalingsmodtageren fx oplyser om nye kontooplysninger, eller hvis der er den mindste tvivl om fakturaens eller e-mailens ægthed.

Find virksomhedens telefonnummer på hjemmesiden eller et andet officielt sted – ring ikke på det nummer, som fremgår af faktura eller e-mail, for der sidder svindlerne klar til at besvare. Alternativt kan du kontakte din faste kontaktperson hos virksomheden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vær opmærksom på at sætte eventuelle ferieafløsere ind i kontrolprocedurerne.

Undgå CEO-svindel

Lad overførsel af større beløb kontrolleres af minimum to medarbejdere.

Foretag kontrolopkald til den chef, som pr. e-mail eller sms har bedt om overførsel af et større beløb. Det gælder især, når modtagerkontoen er i udlandet.

Vær opmærksom på sproget i henvendelsen. Der kan typisk være tale om en mere eller mindre vellykket Google Translate-oversættelse.

Vær opmærksom på at sætte eventuelle ferieafløsere ind i kontrolprocedurerne.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
1. februar 2023 Erhverv, Sønderborg

Frisørlauget søger herremodeller til gratis klip på mandag

1. februar 2023 Erhverv

Frisørlaug Sønderborg er vært for en professionel, meget dygtig frisør, der kommer fra Aalborg og mandag skal han undervise en masse lokale frisører. Vi mangler herremodeller, skriver Frisørlauget: En med krøller og lidt længde. En med langt nakkehår. En med masser af hår. En med længde på. Modeller skal være til rådighed mellem klokken 15 […]

Læs mere...