Naturen udfordrer livskraftig 90-årig naturelsker

10. april 2021 Sport
Juniorbroen. Foto: Gråsten Sejlklub
Juniorbroen. Foto: Gråsten Sejlklub

Gråsten Sejlklub blev stiftet i 1929 og har gennem årene opbygget en rummelig kultur, hvor der er plads til både de kloge og de meget kloge, børn, unge, voksne og seniorer.

I Gråsten Sejlklub hjælper man hinanden, giver en hånd med på alle mulige projekter, sejler for sjov – og for alvor. Der er dømt regatta, hvis der er mindst to af klubbens sejlbåde på vandet samtidig.

Det er lykkedes Gråsten Sejlklub at fastholde en stor og aktiv juniorafdeling i modsætning til desværre mange andre sejlklubber. Grunden til succesen er de mange engagerede sejlerforældre og andre ildsjæle fra klubbe.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sådan skriver sejlklubben i en pressemeddelelse.

I juniorafdeling samler man sejlere fra hele landet til sommerstævne, og man deltager også selv aktivt, og ofte meget vellykkede i stævner rundt i Danmark.

Klubben udgør et åbent fællesskab, hvor medlemmerne aktivt yder en indsats for at beskytte naturen og miljøet, men der er altid plads til forbedringer. Der er derfor planer om bedre opsamling af bundmaling, energibesparende tiltag og solcelleanlæg. Med andre ord en ambition om at udvikle sig til en klub med en aktiv grøn profil, hvor naturbeskyttelse vægter lige så højt som ønsket om en ny god sæson på havet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Naturbeskyttelse vender begge veje

Fællesskabet i klubben bygger på en fascination af naturen og havet omkring os og en fælles interesse i at bruge sin fritid på vandet. I klubben bruger man naturen uden at misbruge den, men der er også omkostninger ved at være tæt på elementerne. Indimellem koster det dyrt.

Isvintre er ekstremt hårde ved broerne og selv om alle medlemmer gør en stor indsats med vedligehold på broer og plads, så er det en kamp, der koster blod, sved og penge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Formand Jan Petersen siger:

”Alle medlemmer skal som en del af medlemskabet lægge nogle arbejdstimer i forskellige udvalg, såsom broudvalg, pladsudvalg osv. Og heldigvis råder vi over nogle ildsjæle, som udover deres håndværksmæssige kunnen også lægger megen energi i projekterne. Men når naturen viser tænder, er det ikke altid nok med egne kræfter. Specielt juniorbroen er hårdt medtaget, og det bliver nødvendigt med en ny bro, hvis klubbens juniorafdeling skal fortsætte på samme niveau. De øvrige broer kan vi holde nogenlunde i orden med egne midler og egen arbejdskraft”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Energibesparelser og CO2-udledning

Om miljøtiltagene siger Jan Petersen:

“vvi skal have reduceret vores CO2-aftryk gennem udskiftning af armaturer i klubhus, hal og på broerne. Det vil reducere vores CO2-udledning med omkring to tons årligt svarende til en energibesparelse på næsten 11.000 Kwh. Det kræver imidlertid en investering på godt 100.000 kr. som vi vanskeligt kan finde i klubkassen, når alle andre vedligeholdelsesprojekter også skal tilgodeses”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hjælp fra fonde – og måske også kommunen

”Vi søger forskellige fonde om støtte til projekterne, og vil også forsøge at hente støtte fra Sønderborg Kommune”, siger Jan Petersen.

”Vi har indtil videre kun hørt fra Fabrikant Mads Clausens Fond, der har støttet os med 10.000 kr. til opbygning af ny juniorbro, og det er vi naturligvis meget glade for. Alle bidrag er velkomne, men uanset resultatet vil vi naturligvis arbejde videre med vores projekter, så godt vi kan med egne ressourcer. De store projekter må vi lade ligge, indtil vi hører, om der er mulighed for tilskud, men der er andre projekter i støbeskeen, som vi kan gennemføre uden hjælp udefra”.

Besøg juniorafdelingen

Den 90-årige klub er stadig livskraftig og har masser af mod på at tackle de udfordringer, der venter i horisonten. Det vil Gråsten Sejlklub gerne vise ved at invitere alle interesserede til at besøge juniorerne, når de fra 4. maj er i gang med sejlsæsonen. Sejladserne foregår tirsdag og torsdag fra 18 – 20 fra adressen Ulsnæs 27 i Gråsten.

Af hensyn til gældende restriktioner bedes interesserede kontakte formand Jan Petersen på 21 27 46 90, så vi antalsmæssigt kan overholde grænserne.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
29. september 2022 112, Sønderborg

Politiet tog 131 gram amfetamin fra en mand fra Nordals

29. september 2022 112

Klokken 02:10 – natten til torsdag – fik en politipatrulje øje på en bil, som var efterlyst og derfor kørte de efter den. “Det var på Kløvermarken og betjentene så, at bilens passager kastede en pose ud fra vinduet kort inden de fik standset bilen”, siger Chris Thorning Vesterdal fra det lokale politi. Betjentene vurderede, […]

Læs mere...