Gode råd til at spare penge på fjernvarmeregningen fra Sønderborg Varme

1. oktober 2022 Erhverv
Spar penge for dig og fællesskabet
Spar penge for dig og fællesskabet

I dag er det den 1. oktober og det betyder for mange, at fyringssæsonen for alvor går i gang. Men med et europæiske energimarked der er under et voldsomt pres og med høje energipriser, presser det ikke kun privatøkonomien hos mange, men også prisen på de brændsler som Sønderborg Varme anvender.

”Vi håber, at den enkelte forbruger i år kan gøre både sig selv og fællesskabet en meget stor tjeneste ved at spare på forbruget, da det sparer dyr spidslastproduktion på gas. Altså en win-win situation, hvor den enkelte sparer direkte ved at bruge mindre og samtidig er med til at sikre en lavere pris for alle”, siger Heidi Catharina Sommerset, Kunde- og kommunikationskonsulent hos Sønderborg Varme, til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor har Sønderborg Varme udarbejdet en række nemme tips og tricks og nedenfor kan du se, hvordan du med få justeringer af dine vaner, kan reducere din varmeregning, og samtidig kan Sønderborg Varme spare på energiressourcerne og derved holde en stabil varmepris.

Sænk temperaturen

For hver ekstra grad du sænker temperaturen, sparer du ca. 5 % på dit varmeforbrug. Som udgangspunkt er det bedst for din bolig, at der er en jævn opvarmning af alle rum. Vælger du at lukke en del af din bolig ned, skal du være opmærksom på, at temperaturforskellen og luftfugtigheden kan være usund og give grobund for skimmelsvamp.

Artiklen fortsætter under annoncen

Indstil radiatortermostaten korrekt

Alle radiatorer i samme rum bør indstilles ens så de åbner samtidigt. Det er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver end f. eks. en enkelt, der bare banker løs. Luk radiatorerne når du lufter ud, for ellers vil de registrere kulden og begynde at varme op.

Indstilling af varmtvandsbeholder

Indstil ikke varmtvandsbeholderen på en højere temperatur end nødvendigt. Generelt er det ikke nødvendigt at indstille den højere end 55°C. Ved denne temperatur er risikoen for bakterieudvikling begrænset.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spar på vand

Et brusebad på 5 minutter bruger ca. 45 liter vand mens et karbad bruger typisk 125 liter vand, så brug kortere tid på badet og undgå karbad.

Isolering 

Varmeforbruget er i høj grad afhængig af, hvor godt din bolig er isoleret, og der kan være mange penge at spare ved at energioptimere sin bolig. Sørg for at ydermure og loft er velisoleret. Vælg energiruder frem for almindelige ruder. Tjek at døre og vinduer er helt tætte. Kontroller at alle dine varmerør er isoleret. Det er en enkelt måde at undgå varmetab og derved spare penge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Timer og cirkulationspumpe på det varme brugsvand

Har du et anlæg med cirkulation på det varme brugsvand og kender dit mønster for brug af det varme vand, kan du med fordel montere en timer som indstilles, så pumpen kører i det tidsrum, der er behov for varmt vand. Har du en ældre cirkulationspumpe til dit varmeanlæg og/eller brugsvand, kan der være mange penge at spare på din elregning ved at skifte den ud til en lavenergipumpe.

Sommerluk dit varmeanlæg

Artiklen fortsætter under annoncen

Fra maj til september har man som regel ikke brug for radiatorvarme. Ifølge oplysninger fra Energistyrelsen kan du spare 3-5 % på din årlige varmeregning ved at benytte sommerluk-ventilen. Det svarer typisk til 150-250 kroner for en almindelig familie i et parcelhus med fjernvarme.

Hold øje med dit varmeforbrug

E|Forsyning er din digitale genvej til både forbrug og dokumenter. Her kan du altid finde dine oplysninger og få et enkelt og grafisk overblik over dit forbrug, samt information om din afkøling af fjernvarmevandet – herunder evt. udsving. Du kan også sammenligne sidst aflæste forbrug og forventet forbrug samt se årsopgørelser og budget.

Du kan tilgå E|Forsyning på Sønderborg Varmes hjemmeside under MIN SIDE, eller du kan hente App’en til både Android og iOS. Den er optimeret til både smartphones og tablets.

Udnyt fjernvarmevandet

Når Sønderborg Varme leverer varme, er det mere end blot forbruget, der afgør, hvad det koster. Derfor har vi en motivationstarif, som afspejler, hvor godt du udnytter energien i fjernvarmevandet, før det bliver sendt retur til os.

Det kan du gøre for at opnå bedre afkøling: Sørg for at huset har en jævn opvarmning, luk for alle radiatorventiler, når der luftes ud, dæk ikke radiatorerne med møbler og gardiner, lad være med at tørre tøj på radiatorerne. Det varme vand i vandhanerne bør ikke være mere end 50 – 55°C

Hjælp til det tekniske

Et fjernvarmeanlæg er normalt problemfrit, men en ventil kan blive defekt eller en utæthed kan opstå. Gør det til en god vane at holde øje med din fjernvarmemåler. Har du brug for vejledning til at udnytte energien bedre i din bolig, så kontakt din VVS-installatør.

Er du i tvivl om dit varmeanlæg kører optimalt, så kan du med fordel kontakte Sønderborg Varme på telefon 7343 5000 eller læs mere her.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 112, Nordborg

Brand i garage kunne brede sig til gårdlænge

7. december 2022 112

Først på aftenen kørte Augustenborg og Egens frivillige brandværn til en gård ved Guderup. “Der var ild i en garage, der er bygget sammen med en gårdlænge”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand og Redning. De to frivillige brandværn fik hjælp fra stigevognen fra Sønderborg. “Branden blev slukket, inden den bredte sig”.

Læs mere...