NExTWORK kobler unge ledige og virksomheder sammen

Susanne Nordahl (tv) og Keld Aaes (midten)
Susanne Nordahl (tv) og Keld Aaes (midten)
28. januar 2022 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag fik Malerfirmet Nordahl og Blaske fra Gråsten er pris af NExTWORK, som er et firma, der hjælper unge i uddannelse eller job. Prisen blev givet på restaurant Karikatur i Borgen.

‘Hos Nordahl og Blaske ser vi, at I tager de unge alvorligt, og at I har fokus på at danne dem til arbejdslivet. Jeres store engagement i de unge viser sig ved, at I har taget en ung i lære og to andre er blevet ansat. I møder de unge uden større krav end de kan løfte og sammen finder I udviklingsmuligheder i takt med at de vokser i deres arbejdsidentitet. I går en ekstra mil og yder en stor indsats for de unge for at holde dem i jobbet eller uddannelsen. Vores unge har også nydt godt af den ærlighed og direkte tale, der er i jeres firma –  de er aldrig i tvivl om aftaler, forventninger og tiltro’ stod der indstillingen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når vi tager unge ind i praktikforløb, så ser vi det som en måde at få lærlinge på. I praktikforløbet er vi med til afklare de unge, så de enten kommer i job eller i uddannelse”, siger Susanne Nordahl til SønderborgNYT.

“Indtil videre har vi fået en lærlig gennem forløbet. Vi havde også ansat en ung til vores lager, men nu er han værnepligtig, så vi har ansat en ung pige, der også var i forløb hos NExTWORK i stedet”.

Hun fortæller videre, at virksomheder, som er med i NExTWORK møder de unge på en slags speeddating.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og her er det virksomhederne, som skal fange de unges interesse, så den enkelte unge vælger et forløb hos en virksomhed, der har fanget hans eller hendes interesse. Og efter tre måneders praktik, så ved vi, om der er noget at bygge videre på”, siger Susanne Nordahl.

“Vi har lagt mærke til, at praktikken løfter de unge, fordi de er en del af noget. De får selvtillid og selværd”.

NExTWORK er opfundet af Rockwollfonden og drives af Sønderborg og fire andre kommuner.

“Vi skal få unge mellem 18 og 29 år i gang i praktikforløb i virksomheder, hvor de skal en finde en retning og kan vælge et job eller en uddannelse. Et forløb hos os tager 13 uger og er den unge ikke afklaret, så får han eller hun et forløb mere”, siger Keld Aaes, som er iværksætteren i NExTWORK.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi arbejder med de unge som gruppe og ikke en til en. Og når de unge møder virksomhederne, så er det ikke de unge, men virksomhederne, der skal ‘sælge’ sig selv til de unge. Efter den speeddating fordeler vi de unge til praktiksteder og så er de i praktik fire dage om ugen i virksomhederne og sammen med gruppen den femte dag”.

“På vores ugentlige møde med de unge, så snakker vi med dem om, hvordan det går og NExTWORK bliver målt på, at vi får de unge i job eller uddannelse. Lykkes det ikke for os i løbet af 13 uger, så får den unge et forløb mere. Vi bliver ved, indtil vi er i mål”, siger Keld Aaes.

Artiklen fortsætter under annoncen

Torsdag var NExTWORK sammen med de lokale virksomheder, som er med til at hjælpe unge videre.

“Vi hædrer en virksomhed, som tilbyder fleksible praktikforløb og en virksomhed, der hjælper unge i arbejde eller i uddannelse – og i den sidste kategori var det Malerfirmaet Nordahl og Blaske, som blev vinder.

Prisen som bedste praktiksted blev givet til Byens Bilpleje for at udvise stort og personligt engagement for de unge.

‘Der er lydhørhed over for, at de unge skal have tilværelsen til at hænge sammen, og I går altid i dialog med de unge om at tilpasse hverdagen, således at de lykkes med at møde op. Fleksibilitet i opgaverne og tydelighed om forskellen på arbejdstempo ved nye medarbejdere og gamle rotter i faget, giver vores unge praktikanter ro i deres læringsforløb. Hos jer er det muligt at give rum til pauser ved behov, og det oplever de unge som frihed under ansvar’, står der i indstillingen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt virksomheder, der sammen med NExTWORK viser socialt ansvar og tilbyder unge et praktikforløb er Karikatur/Destilleriet Als og Europcar. Blandt virksomheder, der i samarbejde med NExTWORK hjælper unge i uddannelse eller job, finder man også Bygma og Arkil.