Nordalsingere klædt på så oliefyret kan skrottes

10. februar 2016 Sundeved

Energirådgiveren Charlie bød velkommen til godt 30 borgere i Havnbjerg, hvor kommunens uddannelsescenter blev brugt på at klæde nordalsingere på, så de kan træffe det helt rigtige valg, når oliefyret skal skrottes.

dk/wp-content/uploads/2016/02/IMG_8330-300×200.jpg” alt=”Charlie fortæller om de rigtige energiløsninger.” width=”300″ height=”200″ /> Charlie fortæller om de rigtige energiløsninger.

“Jeg har oprindeligt tømrer, men har videreuddannet mig til boligrådgiver med speciale i energirådgivning”, siger Charlie, der har fået en ambassadørrolle for ProjectZero, hvor målet er, at så mange som muligt får energioptimeret deres boliger.

“Jeg har set virkeligt mange boliger og tre ud af fire, som jeg har besøgt, har gjort et eller andet for at spare energi”, siger Charlie. ProjectZero har været rigtigt gode til at fortælle, hvor meget der kan spares på at få gjort boligen mere klimarigtig.

“Men når jeg så besøger de mennesker, der har fået gjort noget ved tingene, så snakker de aldrig om penge. Men om, at det føles meget bedre at være i boligen”, siger Charlie.

Gør det rigtige

Hvis man et ældre oliefyr, så er det ikke svært at regne ud, at det giver god mening at komme af med det, mens der stadig er lidt liv i det.

“Og alligevel skal man sikre sig, det er dér, man får mest for pengene. Hvis huset ikke er isoleret og der kun er et lag glas i vinduerne, så er det måske dér, man får mest for pengene i første omgang”, siger Charlie.

Derfor anbefaler han, man får boligen gået igennem, inden man ringer rundt og bestiller energitilskud og håndværkere.

Vælg det bedste for dig

På listen over klimarigtige varmekilder står der biobrændsel, hvor der fyres med flis eller træpiller.IMG_8333

“Hvis man bestemmer sig for den løsning, så skal man altså huske, der følger en del arbejde med”, siger Charlie. Der skal nemlig hentes træpiller.

“Men det er bestemt en løsning, der hjælper CO2’en og tegnebogen”.

Jordvarme

Jordvarme går i al sin enkelhed ud på, man graver nogle slanger ned i jorden og henter varme op.

“Det er en ok løsning,. men man skal have jorden til det. Jordvarmeanlægget tjener sig selv hjem på små ni år”, siger Charlie.

Man kan også sætte sine penge i luft-vand-varmepumpe.

“Glimrende alternativ til jordvarme”.

Der er også mulighed for en hybrid-løsning som supplement til olie eller naturgasfyret.

“Der er ikke tilstrækkeligt med målinger til, at vi kan vurdere værdien af den løsning endnu, men det er bestemt en konkurrent til pillefyret”, siger Charlie og runder af med, at man skal huske at søge energitiskud, inden der skrives under på en aftale med en håndværker.

Energimærkerne tæller

Inden man sætter sin bolig til salg, skal det have en energimærkning.

Bjarne Westh Hansen fra Nybolig fortæller, at energimærker farver priserne.

Bjarne Westh Hansen fra Nybolig fortæller, at energimærker farver priserne.

“Og i kan være helt sikre på, at købere kigger efter energimærket, når de køber bolig”, siger Bjarne Westh Hansen, der har Nybolig i Sønderborg.

Boliger placeres på energiskalaen fra det allerbedste, som er et A og så ned til et G.

“Rigtigt mange boliger ligger på et F og de koster omkring 10.100 kvadratmeteren. Investerer man i at gøre boligen mere klimarigtig, kommer man nemt op på et D eller et C”, siger Bjarne Westh Hansen. Energimærke D ligger på 12.200 kvadratmeteren og et C ligger 2000 højere.

“Jo mere klimarigtig boligen er, jo bedre pris får man. Det giver også kortere salgstid og mindre risiko for afslag i prisen”, siger Bjarne Westh Hansen.

Lav en varmeaftale

Hvis du betaler 35.000 kroner, så kommer Best Green og sætter en varmepumpe op.

Alt det indvendige i huset skal man selv sørge for.best-green-logo

Ordningen koster yderligere 5.000 om året og så køber man energi for 85 øre pr. KWh.

Du kan læse mere om den løsning HER

Fjernvarme

Når fjernvarmen rulles ud på Nordals, så er der tilslutningspligt i Nordborg og Havnbjerg, så her behøves man ikke tænke i alternativer til oliefyret.

Men det er ikke forbudt at supplere med jordvarme eller andre løsninger”, siger en medarbejder fra Sønderborg Kommune.

Hvis man bor i oplandet til de to byer, så giver det rigtig god mening at spørge kommunen, om fjernvarmen kommer derhen, hvor man bor.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk