Nu er privat vagtværn på udkig på Hyldehegnet

18. december 2018 Sønderborg

Vagtværnet, Sundsmarkvej, skriver:

Efter en længere periode med gentagne indbrud og tyverier i villaområderne i Sundsmark, Sønderborg er tålmodigheden blandt beboerne nu opbrugt.

Der har bare inden for de seneste par uge været begået fire indbrud i villakvarteret og i ét af husene lå ejeren endda og sov. Herudover har der været forsøgt indbrud i mindst to andre huse, som dog blev forhindret blandt andet pga.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nabohjælpen.

Der er ifølge politiet i Sønderborg tale om to tyvebander og deres metoder bliver stadig mere vovede og grænseoverskridende. Politiet ser med alvor på situationen og de patruljerer nu hyppigere i og omkring området.

Metoderne og fremgangsmåden fremstår systematisk, kyniske og organiseret om end amatøragtig.

Grundet de aktuelle metoder vurderes det dog som tyveri af særligt skærpende omstændigheder.

Husejerne har fået nok

Søndag mødtes over 35 husejere for at drøfte situationen, både forberedende og reaktivt. Både velkendte råd, men også andre kreative forbyggende løsninger, blev delt blandt husejerne, som inspiration og påmindelse. Der var enighed om, at forebyggelse og den ekstra indsats fra politiet desværre ikke er nok og derfor oprettede husejerne et privat vagtværn, som vil holde ekstra øje med al aktivitet på villavejene og de omkringliggende stisystemer. Vagtværnet vil patruljere både i dag-, aften- og nattetimerne og vil eventuelt konfrontere besøgende og almindeligt færdende i området.

I weekenden, natten mellem lørdag og søndag, blev værns-metoder afprøvet og det forhindrede et indbrud, da tyveknægtene blev anråbt i en have. De tog hurtigt benene på nakken og flygtede ud af villakvarteret.

Signalementet på de to formodede tyve er to unge mænd, spinkle af bygning, iført mørkt tøj og hættetrøjer, den ene bar orange kondisko.

”Vi håber selvfølgelig at dette initiativ før den fornødne effekt, men også at det kan være inspiration til andre områder, som måske er eller har været udsat for samme hærgen”, siger en af initiativtagerne til vagtværnet, og forsætter:

”Det kan jo undre, at strafferammen ikke er højere end 1½ års fængsel, især når man tænker på de menneskelige konsekvenser, som disse indbrud har. Der er jo ikke bare tale om materielle effekter, men i langt højere grad den utryghed som opstår, når man ikke længere kan forvente at være i eget hjem, uden at der begås indbrud. Det mest grænseoverskridende er, når der begås indbrud hos vores ældre naboer, som måske ikke kan afværge eller afskrække disse tyveknægte. Dér går vores grænse og nu siger vi stop”.

Kæmpe opbakning- skærpede straffe

 Vagtværnet er organiseret gennem direkte borgerkontakt på villavejene og administreres gennem vagtskemaer. Der er forøget reaktion, når selv de mindste tegn kræver det. Frivilligheden var stor og mere end 30 husejere deltager nu i den løbende patruljering.

”Jeg er imponeret om den store opbakning dette initiativ har fået og håber nu, at både lokal- og landspolitikkerne vil tage indbrudsproblematikken mere seriøst. Det er jo ikke ligefrem afskrækkende, hvis risikoen for at blive snuppet er forsvindende lille og hvis man endelig bliver fanget, så får man 40 dages fængsel. Denne praksis står slet ikke mål med alle de bekymringer og den frygt som mange sidder tilbage med, når de går i seng eller kører på arbejde”, siger vagtværnets repræsentant.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

Læs også...