Nu er Taksensand Fyr sat på frimærke

16. maj 2019 Augustenborg

I mange århundreder lyste fyrtårne op langs de danske kyster som en uundværlig hjælp for søfarten.

Nu hylder PostNord fem af landets mest markante og smukke fyrtårne i en ny frimærkeudgivelse, som sendes på gaden i dag, torsdag.

Et af frimærkerne forestiller Taksensand Fyr nær Fynshav, skriver PostNord.

“Fyrtårnene er ikke kun markante bygninger i landskabet, men har gennem århundreder udført en vigtig funktion med at beskytte de søfarende ved de danske kyster. En vigtig opgave i en stor søfartsnation, som vi i PostNord fejrer med disse fem frimærker. Taksensand Fyr er et særligt i fyr. Det er placeret helt ude i strandkanten med en lille adgangsbro ud til den bastante kampestenssokkel, der bærer det hvide fyr, og tårnet fremstår både som en vogter af søens folk og øen Als”, siger Martin Pingel, designchef i PostNord Frimærker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fra landsiden er Taksensand Fyr skjult af skovbevoksning, men fra strand og vand kan man nyde synet af det hvidkalkede tårn, der står på soklen i rå granit. Taksensand Fyr er anlagt på østsiden af Als i 1905, da Sønderjylland stadig var en del af Tyskland. Først i 1920 kom fyret på danske hænder i forbindelse med genforeningen. Oprindeligt havde det en højde på 32 meter, men ved en ombygning i 1953 blev det afkortet til sine nuværende 19 meter.

Fyret var indrettet som et såkaldt vinkelfyr, hvilket betyder, at lyset havde forskellige farver, alt efter hvilken vinkel skibet befandt sig i. De farvede vinkler blev frembragt ved, at man ophængte farvede glas for ruderne i lanternen, hvor hvid sektor signalerede, at man var i midten, mens rød og grøn angav, at man var for langt mod hhv. bagbord og styrbord.

Artiklen fortsætter under annoncen

De øvrige fire frimærker forestiller Lyngvig Fyr ved Ringkøbing Fjord, Hirtshals Fyr, Hammeren Fyr på Bornholm og Omø Fyr på Omø nær Skælskør.

Frimærkerne kan købes i PostNords app og netbutik samt på udvalgte posthuse.

Prisen er 10 kroner.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
5. december 2021 Samfund, Sønderborg

Vand på Sønder og Nørre Havnegade

5. december 2021 Samfund

Søndag aften kom vandet op på Sønder Havnegade og ved Nørre Havnegade – ud for Promenadens ishus – steg vandet udenfor afspærringen, mens der var tørt indenfor den. Ved Rytterstatuen var der også vand på gaden. Vandstanden toppede omkring klokken 20, hvor DMI havde varslet at vandstanden ville være op til en meter over daglig […]

Læs mere...