Nu kan du blive Klimaklog på Sønderborgs grønne omstilling

24. juni 2020 Samfund Skrevet af: Michael Kjær

Siden 2007 har Sønderborg været i gang med omstillingen til et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 og i dag arbejdes der med at implementere flere end 50 konkrete projekter, som skal sikre, at Sønderborg-området når ZERO i 2029.

”I dag arbejdes der på rigtig mange energi- og klimaprojekter i Sønderborg-området og det kan virke uoverskueligt for den enkelte borger at følger med i status for Sønderborgs grønne omstilling og hvordan borgeren selv kan engagere sig og derfor gav vi Nina frie hænder til at udvikle og implementere ’Bliv Klimaklog Sønderborg’ hjemmesiden med ambition om, at skabe inspirerende oplysning om både udfordringer og løsninger”, siger Peter Rathje, administrerende direktør for ProjectZero og tilføjer:

Artiklen fortsætter under annoncen

”ProjectZeros hjemmeside er i dag meget omfangsrig og med masser af spændende og relevant indhold og dokumentation fra områdets 12 års rejse med at omsætte ProjectZero-visionen til handlinger. Flere borgere har undervejs efterlyst en hjemmeside, hvor indholdet er mere målrettet på, hvad den enkelte borger kan bidrage med og samtidig motivere og inspirere alle til at deltage i den grønne omstilling”, siger Peter Rathje.

Fokus på en lærende og motiverende fortælling om ProjectZero-visionen

Artiklen fortsætter under annoncen

Nina Rosenkilde Jessen, der har udviklet ’Bliv Klimaklog Sønderborg’, har blandt andet være skolelærer og klasselærer i 12 år Først på Havnbjerg Skole og dernæst på Nordals Skolen, hvor hun i fem år havde fokus på trivsel, motivation og en grønnere dannelse, blandt andet ved at arbejde med FN’s Verdensmål, gennemførelse af et pilotprojekt om udeskole samt deltagelse i ProjectZeros 2imprezs.

”Den grønne omstilling må ske gennem en grundtanke om en nydannelse af hele samfundet parallelt med en adfærdsændring hos borgerne, hvis vi skal nå ZERO i 2029. Det mener jeg bedst sker ved at give borgerne adgang til de nødvendige oplysninger, som præsenteres indenfor deres forståelsesramme, så deres øjne åbnes roligt, men sikkert – og samtidig lader dem forstå vigtigheden af den grønne omstilling – og dermed giver dem lyst til at handle grønt”, fortæller Nina Rosenkilde Jessen, der i dag er ansat hos Softteams som projektkoordinator.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter fem års intenst arbejde med udeskoleprojektet på Nordals Skolen, hvor bæredygtighed og grønne løsninger blev en del af undervisningen og med et efterfølgende 2imprezs-forløb, hvor energi og klima var på dagsordenen, har Nina Rosenkilde Jessen valgt at engagere sig personligt i den grønne omstilling af Sønderborg-området.

”Den enkelte skal have lyst til – og en motivation for at handle. Jeg tror på, at motivationen skal komme gennem oplysning og aha-oplevelser, indsigt og den medfølgende interesse.  Hvis vi skal se en blivende forandring, må vi altså starte med dannelsen af ’det hele grønne menneske’, så der via indsigt og forståelse, sker en adfærds-formning eller -ændring. Den proces vil jeg gerne være en personlig del af og bidrage til med mine mange erfaringer på området”, siger Nina Rosenkilde Jessen, der glæder sig over, at have fået lov til at formidle Sønderborgs ProjectZero-vision på en ny og anderledes måde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den digitale fremtid banker på

ProjectZeros nye hjemmeside ’Bliv Klimaklog Sønderborg’ tager også hul på ProjectZeros digitale fremtid, hvor data samles og præsenteres på en ny og overskuelige måde via ’CityPortalSønderborg’.

”I forbindelse med ProjectZeros deltagelse i EU-projektet SmartEnCity, har vi skabt ’CityPortalSønderborg’ som vil blive fremtidens digitale ProjectZero, hvor vi – via realtids data – kan følge med i, hvad de lokale vindmøller (meget snart) og solpaneler producerer af grøn strøm, hvor der kan tankes grøn strøm til el-bilerne og hvor meget strøm, vand og varme der produceres og bruges i eksempelvis offentlige bygninger, private virksomheder og boligforeninger. Disse data kan bruges til at optimere vores el- og varmeforbrug og samtidig sætte mere fokus på, hvad de grønne løsninger konkret betyder for Sønderborg-området”, siger Peter Rathje.

Artiklen fortsætter under annoncen

’CityPortalSønderborg’ er i udviklingsfasen og derfor mangler der fortsat meget data, for at give et totalt overblik.

”Vores ambition er gennem EU SmartEnCity projektet at kunne styrke indsatsen, og iløbet af det kommende år få implementeret og samlet endnu mere data fra Sønderborg-området og på den måde, inspirere til nye indsatser og klimaløsninger digitalt – og i realtid”, siger Peter Rathje.

Bliv Klimaklog Sønderborg kan ses her.

19. april 2024 Erhverv, Sundeved

Danish Crown i Blans skal bruge 100 nye medarbejdere

19. april 2024 Erhverv

Danish Crowns slagteri i Blans opretter 100 nye stillinger, der i første omgang tilbydes til nogle af de 1200 medarbejdere, der på grund af lukningen af slagteriet i Ringsted nu desværre står uden job. Sønderborg Kommune og Aabenraa Kommune er klar over, at det for nogen dog kan være en udfordring at tage springet, så […]

Læs mere...