Nu sidder Inge Adriansen på sin bænk

4. december 2022 Kultur

Søndag blev skulpturen ‘Forundringparat’, en bronzeskulptur af  tidligere museumsinspektør Inge Adriansen, afsløret på Strandpromenaden. Inge Adriansen, som døde i 2017, godkendte selv skulpturen, som blev forsinket på sin rejse fra lille model til færdig skulptur.

“Det tog flere år at få finanseringen på plads og vi kan i dag takke ni sponsorer for, at vi nu kan møde Inge Adriansen, som sidder på en bænk på Strandpromenaden”, sagde Mogens Jensen, som er en del af Foreningen Inge Adriansens Bænk. Han fortalte videre, at sponsorerne er Uwe Wolffs Fond, BHJ Fonden, Cormall, Egernsund Wienerberger, Fabrikant Mads Clausens Fond, Kulturmåned Cathrinesminde Teglværk, SeaDane Travel, Sønderborg Syd Rotary Klub og Cathrinesminde Teglværk.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Nu har vi Inge Adriansen, som sidder og skuer ud over vandet og grænselandet – og ideen er, at man kan sætte sig ved siden af hende og spørge hende, hvordan det nu lige var med det og det. På den måde kan man – i fantasien – opleve et både fortællende og lyttende menneske”, sagde Mogens Jensen.

Skulpturens bagmand

Det er – selvfølgelig – tidligere borgmester og tidligere formand for Sønderborg Kunstfond A. P. Hansen, som kom i tanke om, vi skulle ha’ en skulptur af Inge Adriansen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er blevet spurgt, hvorfor vi skal have en skulptur med hende. Normalt er det jo konger, borgmestre, generaler og andre kendte, der laves skulpturer af. Men jeg synes, der mangler skulpturer af ganske almindelige mennesker, der jo også er en del af livet her i kommunen. Jeg drømmer også om, at der bliver lavet en skulptur med en bænk, hvor der ligger en bums og sover. Sådan er her jo også”, sagde A. P. Hansen i sin tale ved afsløringen af skulpturen.

“Inge Adriansen fortjener en skulptur, fordi hun har sat Sønderborg Slot og Sønderjylland på kortet gennem tusinder af foredrag, masser af bøger og skrifter”.

Artiklen fortsætter under annoncen

A. P. Hansen trådte ned fra talerstolen, der blev overtaget af Axel Johnsen fra Museum Sønderjylland, som fortalte om sit samarbejde med Inge Adriansen og om hendes evne til hele tiden at udvikle sig.

Også kunstneren, Vibeke Fonnesberg, som har skabt skulpturen, tog plads ved mikrofonen og fortalte om processen med at skabe en skulptur af Inge Adriansen.

Lang og svær proces

“Først af alt fik jeg lavet et ‘skelet’ til skulpturen og bygget den op i ler. Lerskulpturen blev derefter fragtet til Fyn, hvor der blev lavet forme af den, så den kunne blive støbt i bronze. Det gode ved bronze er, at jo mere folk rører ved det, jo flottere bliver det. Skilte i butikker, hvor der står ‘Se men ikke røre’, viser, at vi ser mest med fingrene”, sagde Vibeke Fonnesberg og så fortalte hun, at hun i længere tid har undret sig.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har tidligere undret mig over, hvordan A. P. Hansen, lykkedes med at få lavet de skulpturer, som han ville have. Og nu ved jeg, at han gør det ved at snakke og vi har lige hørt, at han allerede er i gang med den næste”.

Efter Vibeke Fonnesberg havde talt fik hun – med hjælp fra A. P. Hansen og borgmester Erik Lauritzen – klippet presenningen af skulpturen og de mange mennesker, som var på Strandpromenaden fik den at se.

Borgmesteren beholdt den saks, som han fik udleveret lige inden afsløringen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den beholder jeg. Vi kunne jo høre A. P. Hansen sige, at der snart bliver brug for den igen”, sagde han  og gik derefter til talerstolen, hvor han fortalte, at han havde den store fornøjelse, som det var at sidde ved siden af Inge Adriansen i en bus hele vejen til Frankrig.

“Her oplevede jeg hende store viden og hendes store engagement”, sagde han.

Du kan SE BILLEDER HER.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. februar 2023 Nordborg, Samfund

Kom en tur i svømmehallen og prøv LivredderPatruljens udstyr

4. februar 2023 Nordborg

Kom og vær med, når Nordals Idrætscenter og Humlehøj-hallerne får besøg af TrygFondens LivredderPatrulje den 15. februar i vinterferien. Sammen med svømmehallens egne livreddere sætter LivredderPatruljen gang i sjove og udfordrende vandaktiviteter og viser blandt andet, hvordan man redder sig selv og andre i vandet, skriver Trygfonden. Alle svømmehallens gæster er velkomne til at være […]

Læs mere...