Ny bog om palæet ved Augustenborg Slot

14. november 2020 Kultur

Palæet i parken ved Augustenborg er en bygning af højeste karat, og samtidig har den en spændende historie. Den handler den fælles årbog for Historisk Samfund for Als og Sundeved og Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot om. Bogen kommer i salg fra den 26. november.

Den har fået titlen ‘Palæet i Augustenborg. Fra prinsessebolig til kunstcenter’.  Fem forfattere beskriver forskellige sider af Palæets historie.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver Museum Sønderjylland i en pressemeddelelse.

I det meste af Palæets første halvfjerds år var det bolig for to spændende fyrstelige damer.

Tom Specht fra Østerholm, medlem af bestyrelsen for Historisk Samfund, skriver om prinsesse Louise af Augustenborg, som Palæet blev bygget til. Hun var barnløs og havde et handicap, men var et højt dannet menneske med stor interesse for tidens strømninger og et hjerte for Augustenborgs beboere.

Tidligere arkivleder Lars Henningsen, Aabenraa, skriver om Palæets næste kendte beboer: Louise Augusta. Hun var officielt datter af kongen, men de fleste mente, at Struensee var den virkelige far. Livet igennem var hun et livligt, engageret og interesseret menneske.

Palæet var hendes enkesæde efter årene som hertuginde på Augustenborg Slot. I de to artikler kommer vi tæt på to spændende mennesker og deres tid, ikke mindst gennem glimt fra breve og erindringer fra tiden.

Tre andre artikler står på hver deres måde i kunstens tegn.

Tidligere leder af Sønderborg Slot, Peter Dragsbo, skriver om palæets arkitektur og arkitekten Peter Meyn. Han hørte til en gruppe af arkitekter, der var uddannet i København, og stod for en meget selvstændig fortolkning af tidens nyklassicistiske arkitektur.

Det er Palæet et meget fint eksempel på.

Kunstneren Lars Tholander beretter om de første ti år af den tid, hvor Palæet har været hjemsted for kunstinstitutionen Augustiana – herunder især årene, hvor institutionen blev drevet af den farverige Lars Nørballe.

Augustianas nuværende leder Hanne Lundgren Nielsen skriver om nutiden og fremtidsplanerne.

Ud over det rummer bogen et kortere bidrag af Tom Specht om de mange år som embedsbolig og såkaldt fritidshus for hospitalet.

Bogen er redigeret af Carsten Porskrog Rasmussen, Museum Sønderjylland.

Bogen er på 144 sider og rigt illustreret, både med aktuelle og historiske billeder af Palæet, portrætter af centrale personer fra Palæets historie, billeder fra kunstudstillinger og andet.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk