Ny udligningsreform sender 20 millioner kroner til Sønderborg

5. maj 2020 Politik

Borgmester Erik Lauritzen glæder sig over, at der er landet en udligningsreform, som ser mere rimelig ud end det første udspil. Især glæder han sig over, at pendlerskatten er indarbejdet. Også det faktum, at det årlige finansieringstilskud er gjort permanent, øger sikkerheden i kommunernes arbejde med langsigtede budgetter.

Konkret betyder reformen for Sønderborg, at kommunen modtager godt 20 millioner kroner – i modsætning til, at den skal aflevere cirka 10 millioner kroner, som der var udsigt til i det første udspil fra regeringen. Cirka 17 af de 20 millioner kroner, som Sønderborg vil modtage, kommer af, at pendlerskatten er taget med i udligningsreformen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg synes, det er meget flot, at Regeringen i denne kaotiske tid er lykkedes med at få en aftale på plads. Det giver os tryghed i arbejdet med at lægge budgetter, og så glæder jeg mig naturligvis over, at resultatet blev bedre for os end frygtet”, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

De sønderjyske kommuner fik indtil kommunalreformen i 2007 en andel i grænsependlernes skat svarende til 32 pct. af udskrivningsgrundlaget. Efter reformen tilfaldt den kommunale andel staten, som fordelte den blandt alle landets kommuner. Samtidig tæller pendlerne ikke med i indbyggertallet, og et fald i indbyggertallet var i det første udspil en faktor, der markant talte til en kommunes ulempe.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Dét, jeg virkelig finder godt, er, at vores talrige henvendelser til Folketingets medlemmer, især Jesper Petersen, har båret frugt. Det uheldige beregningsgrundlag, vi pegede på, er vi lykkes med at få ændret, og det er vi stolte over”, siger Erik Lauritzen og fortsætter:

”Umiddelbart ser det ud til, at flere af de forhold, vi undrede os over i det første udspil, er luget ud. Det ser ud til, at det nu især er de større provinsbyer, der rammes, men samtidig er der samlet set lagt flere penge i reformen, så kommunerne samlet set skal bidrage med mindre”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sidst men ikke mindst er der grund til at glæde sig meget over, at det ekstraordinære finansieringstilskud er gjort permanent. Det giver sikkerhed, tryghed og mulighed for at lægge langsigtede budgetter”, siger borgmesteren, som samlet set er glad for udligningsreformen.

Pendlerskatten er et særtilskud til grænsekommunerne i Syddanmark og Øresundsregionen.

Reform præsenteret tirsdag

Udligningsreforen blev præsenteres på et pressemøde i Finansministeriet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Alternativet og Radikale, som er nået til enighed om reformen.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. juli 2021 Kultur, Sønderborg

Vores Sønderborg sørger for musik i byen

24. juli 2021 Kultur

Lørdag formiddag klokken 11 begyndte Down Town Dynt at spille i Apotekerhaven og en stor del af deres fanskare var på plads, så de kunne få det hele med. “Ja, vi starter en time tidligere end annonceret og det skyldes, at jeg skal videre til et andet job”, sagde Brian O’Driscoll, som sammen med sin […]

Læs mere...