Nye Stenrev i Lillebælt og Flensborg Fjord skal hjælpe truede fugle

Der skal laves nye stenrev. Foto: Sønderborg Kommune
Der skal laves nye stenrev. Foto: Sønderborg Kommune
15. februar 2021 Samfund Skrevet af: Redaktion

Der skal laves nye stenrev i Sønderborg Kommune og også i Middelfart ved Tønnes odde, Ålehoved og Wedellsborg og i Kolding ved Trappendal og Solkær enge.

De nye stenrev bliver laves på syv forskellige lokaliteter i de tre kommuner. I Sønderborg Kommune er det ved Kragesand og Drejet ved Kegnæs. De kommer til at ligge i de internationalt beskyttede Natura 2000-områder, hvor kommunerne er forpligtet til at forbedre leveforholdene for truede fuglearter, der er i tilbagegang.

Der kommer nu to nye stenrev i Sønderborg Kommune, fordi Sønderborg er med i det grænseoverskridende natursamarbejde for at give bedre forhold for kystfugle i vores del af Østersøen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi er meget optaget af at forbedre forholdene i vores farvande, og ud over at skabe bedre forhold for kystfuglene, så håber vi også, at stenrevene vil have en positiv effekt på hele vandmiljøet og dermed også for fiskebestandene i Lillebælt og Flensborg Fjord, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Stenrevene er en del af et større EU støttet natur projekt ‘Better BirdLIFE’, der har til formål at forbedre levestederne for en række kystfugle i den vestlige Østersø.

Artiklen fortsætter under annoncen

De nye stenrev i Lillebælt og Flensborg Fjord handler primært om at skabe et bedre fødegrundlag for edderfuglen, som er i tilbagegang i de to farvande. De nye rev skabre nye levesteder for blåmuslinger, som er edderfuglens vigtigste fødekilde.

“Stenrevene placeres på en vanddybde på mellem 2,5 og 10 meter, fordi det er på de dybder, at muslinger og tang trives bedst. Det er jo erfaringer, vi allerede har i Sønderborg Kommune, hvor vi i samarbejde med foreningen Als Stenrev har været med til at skabe 19 nye stenrev i vandet omkring Als siden 2012. Vi ved, hvor vigtige stenrevene er for livet i vandet og derfor hilser vi de to nye stenrev meget velkomne”, siger Aase Nyegaard, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

I løbet af de næste uger sejler skibe sten, som er sprængstykker fra norske granitbrud, til områderne og placerer dem i stendepoter, indtil de syv stenrev skal bygges.

Stenrev hjælper også andre fuglearter          

Biolog Bo Mammen Kruse fra Sønderborg Kommune forventer, at de nye stenrev også kommet til at fungere som levested for en række andre arter af muslinger, fisk, snegle og krebsdyr. Disse indgår ligeledes i kosten for edderfugle, men vil også skabe forbedret fødegrundlag for to andre fuglearter i Lillebælt – bjergand og toppet skallesluger.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Erfaringer med nye stenrev er, at de vil øge områdets potentiale for produktion af muslinger med en faktor 2-3 i forholdet til den bare bund, som der er i dag. For at vi kan følge udviklingen, har vi fået lavet en såkaldt ’baseline-undersøgelse’ på optælling af relevante fuglearter og en vurdering af fødegrundlaget på havbunden på de anvendte lokaliteter”, fortæller han og tilføjer, at stenrev også giver bedre levebetingelser for marsvin, der typisk finder føde omkring stenrev.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

 

28. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

Altid Vikar i Huholt fik brug for mere plads

28. marts 2024 Erhverv

Gennem et par år har Kasper Sauer siddet i Huholt og sendt vikarer ud til det pædagogiske, sundhed- og psykiatrifaglige område. Han og familien var flyttet fra Nordsjælland og hjem til det sønderjyske og som salgsdirektør i Altid Vikar skal Kasper Sauer lave nye samarbejdsaftaler og rekruttere vikarer til hele Syddanmark. “Det er gået rigtigt […]

Læs mere...