Nyuddannet kok fra Syttende nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris

14. oktober 2021 Erhverv

Giovanna Fiore, der er nyuddannet kok og arbejder på Syttende på Hotel Alsik, var meget glad, da hun fik beskeden om, at hun er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris – en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige – hvor vinderen ud over æren modtager et rejsegavekort på 50.000 kroner

Giovanna Fiore har altid drømt om at arbejde i et køkken, men der skulle et praktikophold til, før hun traf den endelige beslutning om at droppe økonomistudiet og blive kok.

Artiklen fortsætter under annoncen

Trods stolte madtraditioner var der nemlig ikke stor prestige i at blive kok i Frankrig, da Giovanna Fiore skulle vælge karrierevej, skriver Oluf Brønnums Fond.

“Nej, i Frankrig er det snarere en uddannelse, man vælger, hvis man ikke er så stærk fagligt”, fortæller Giovanna, der læste økonomi i tre år, før hun for alvor begyndte at genoverveje drømmen om at blive kok.

Hun undersøgte muligheden for at komme i praktik i et køkken i Frankrig men kunne hurtigt se, at hun kun ville blive sat til at skrælle kartofler og løg, og det var ikke lige dét, hun havde i tankerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Da mulighederne for praktik i Frankrig var for dårlige, begyndte hun at kigge til udlandet og overvejede Tyskland, England eller Schweiz, indtil hun hørte at hendes onkels nabo havde en bror, der havde arbejdet i Danmark og var rigtig glad for det.

“Jeg ringede til ham, og før jeg havde set mig om, havde jeg fået en måneds praktik på Restaurant Bind i Kruså”.

Den ene måned blev til to, hvorefter Giovanna blev tilbudt en elevplads på restauranten

Og siden har mad fyldt stort set hele hendes liv.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag arbejder den dygtige kok på Syttende, hun har masser af drømme og ambitioner, og nu er hun altså også er ét af de i alt seks talenter fra erhvervsskolerne i Aarhus, Silkeborg, Sønderborg, Odense, Kolding og Aalborg, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2021 VEST.

Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, administrerende direktør hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder ift. at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til”, siger Anders Brønnum-Schou.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.

”Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knald dygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget”, lyder det fra Anders Brønnum-Schou.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk